Mainos

Tuomioja: Optiojärjestelmistä luovuttava valtionyhtiöissä

Erkki Tuomiojan mielestä optiojärjestelmistä luopuminen pitäisi aloittaa valtionyhtiöistä. Ulkoministerin mukaan viime aikoina Yhdysvalloissa paljastuneet kirjanpitoskandaalit ovat mahdollisia myös Suomessa.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan optiojärjestelmistä olisi syytä luopua. Luopuminen pitäisi aloittaa yhtiöistä, joissa valtio käyttää omistajavaltaa.

Tuomiojan mukaan näin voitaisiin välttyä viime aikoina Yhdysvalloissa paljastuneiden kirjanpitoskandaalien kaltaisilta tapauksilta Suomessa. Tuomiojan mukaan olisi sinisilmäistä kuvitella, ettei vastaavanlaisia tapauksia voisi sattua meillä, joskin pienemmissä mittasuhteissa.

Hän kertoo näkemyksiään tänään kotisivullaan ilmestyneessä kolumnissa. Optiojärjestelmät kasvattavat ulkoministerin mukaan kirjanpitorikkomusten todennäköisyyttä. Hän katsoo, että pörssi ei ole erityisen onnistunut väline arvioida yritysten pitkän aikavälin menestystä ja kilpailukykyä, vaikka onkin välttämätön ja hyödyllinen asia markkinataloudessa.

Valtion omistuspolitiikassa olisi ulkoministerin mielestä panostettava ennemmin yritysten pitkäjänteiseen ja kestävään kehitykseen sekä eettiseen sijoittamiseen. Se toisi tarvittavaa vakautta lyhyen aikavälin arvonnousujen perässä juoksevaan pörssisijoittamiseen, ulkoministeri kirjoittaa.

Tuomiojan mukaan Enronin ja Worldcomin jättikonkurssit ja niiden yhteydessä paljastuneet kirjanpitorikokset osoittavat, että rajoittamaton kapitalismi ei ole oikea suunta Euroopan markkinataloudelle.

-On toivottavaa ja todennäköistäkin, että nämä kokemukset vahvistavat käännettä pois uusliberalismista yhteisöllisemmän politiikan suuntaan, ulkoministeri kirjoittaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.