Tuomioja onnittelee Nobelin rauhanpalkinnosta

Ulkoasiainministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Nobelin rauhanpalkinto meni oikeaan osoitteeseen.

– Onnittelen OPCW-järjestöä, joka on kyllä palkinnon ansainnut. On hyvä, että asevalvontakysymyksiin myös tätä kautta kiinnitetään huomiota ja palkitaan sitä tärkeää työtä, jota tällaiset järjestöt tekevät, rauhanaktivistina tunnettu ministeri Tuomioja sanoo.

OPCW on tullut useimmille suomalaisille tutuksi vasta meneillään olevan Syyrian operaation kautta, jonka käynnistymistä Tuomioja osaltaan auttoi. Järjestö on kuitenkin toiminut jo pitkään.

– Sehän tietenkin valvoo ja toimii eri puolilla maailmaa. Kemiallisten aseiden kielto sopimuksen hyväksymisen jälkeen nimenomaan suurvallat Venäjä ja Yhdysvallat ovat hävittämässä varastojaan. Siitä on jo pitkä aika, kun sopimus on tehty ja tämä työ käynnistetty, mutta kun on kysymys yli 40 000 tonnista äärimmäisen vaarallisia aineita, niin työ jatkuu edelleen. Ja OPCW on se, joka valvonnasta vastaa, Tuomioja kertoo.

Järjestöllä on myös yhteistyölinkki Suomeen

– Meidän kemiallisten aseiden laboratoriolaitos VERIFIN on yksi niistä OPCW:n verkostossa olevista tutkimuslaitoksista, joille on lähetetty näytteitä ja jotka ovat käytettävissä erilaisissa järjestön tarvitsemissa asiantuntijatehtävissä, Tuomioja toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat