Mainos

Tuomioja myy UPM-omistuksensa

Helmikuun puolivälissä antamansa sidonnaisuusilmoituksen mukaan Tuomioja omistaa reilut 6500 yhtiön osaketta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja aikoo luopua omistamistaan metsäjätti UPM:n osakkeista. Ratkaisu on Tuomiojan mukaan vastalause yhtiön viime viikolla kertomille ennätyssuurille irtisanomissuunnitelmille.

- Kun rajuja saneeraustoimia perustellaan osakkeenomistajien vaatimuksilla sijoitustensa suuremmasta tuotosta, en halua omalla omistajuudellani olla tällaista yritystoimintaa tukemassa, hän kirjoittaa nettipäiväkirjassaan.

Monissa Euroopan maissa keskustellaan Tuomiojan mukaan siitä, onko suuryritysten kansallinen omistus asia, josta tulisi tai edes voitaisiin globalisoituvassa maailmassa kantaa huolta. Norjalaisille ja ranskalaisille on itsestään selvää, että kansallisella omistuksella on merkitystä ja sitä pitää myös vaalia. Suomessa taas on toimittu sen uskon varassa, että kaikki on kaupan.

Tuomioja kertoo olleensa tästä eri mieltä ja koettaneensa siksi jarruttaa valtionyritysten yksityistämistä. Hän arvelee, että UPM:n päätösten jälkeen yhä useampi suomalainen on samaa mieltä.

- Riittävän suuri kansallinen omistus Suomessa toimivissa yrityksissä on tärkeätä siksi, että yritykset ja niiden johto eivät ajattelisi vain pörssikursseja vaan tuntisivat myös vastuuta Suomen menestyksestä ja Suomessa asuvien ihmisten hyvinvoinnista. Kun yksityisillä suuromistajilla ei enää tätä vastuuta ole, on julkinen omistus ainoa tapa, jolla sitä voidaan vahvistaa.

Helmikuun puolivälissä antamansa sidonnaisuusilmoituksen mukaan Tuomioja omistaa reilut 6500 yhtiön osaketta. Osakepotin arvo oli tänään noin 128 000 euroa eli noin 10 000 euroa enemmän kuin viime tiistaina ennen UPM-uutista.

Tuomioja oli ilmoitustensa perusteella selvästi lisännyt UPM-omistustaan helmikuun alkupuolella. Yhtiön toimitusjohtaja Jussi Pesonen varoitti jo tammikuun lopussa tehtaiden sulkemisista ja irtisanomisista.

Osakkeiden myyntivoitosta peritään pääomavero.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.