Mainos

Tuomioja moittii Venäjää etupiiriajattelusta

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä Venäjän toimet Ukrainan suhteen eivät ole hyväksyttäviä.

Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh teki U-käännöksen ja päätti olla kirjoittamatta yhteistyösopimusta EU:n kanssa torstaina. Venäjän painostus muun muassa kaasun hinnan avulla sai Janukovitshin haluamaan EU:n sijaan läheisempiä suhteita Venäjään.

- Se ei ole missään suhteessa hyväksyttävä. Meillä ei ole ihan tarkkoja tietoja, mitä kaikkea tähän on liittynyt, Tuomioja sanoo.

Venäjä nostaa omaa merkitystään kokoamalla omaa tulliliittoa entisistä neuvostovaltioista.

- Venäjällä tuntuu olevan aika vahvasti tällainen perinteinen etupiiriajattelu vielä voimassa, Tuomioja toteaa.

- Euroopan puolelta on koko ajan lähdetty siitä, että ei tämä ole mitään nollasummapeliä. Emme me ole luomassa mitään etupiirejä, jotka olisivat muilta suljettuja. Emme me halua sellaisia naapureita, joilla on ongelmia muiden naapureiden kanssa. Ei se, mitä EU on tarjoamassa näille maille ole poissa Venäjältä tai miltään muulta kolmannelta valtiolta, Tuomioja sanoo.

Tuomioja muistuttaa, että EU ei ole myöskään vielä tehnyt päätöstä siitä, että se olisi valmis allekirjoittamaan yhteistyösopimuksen Ukrainan kanssa. EU vaatii esimerkiksi vankilassa olevan oppositiojohtaja Julia Tymoshenkon päästämistä sairaalahoitoon ulkomaille.

- Ukrainan - ollakseen kelvollinen kumppani Euroopan Unionille pitää olla demokratia. Demokratiassa on tietyt pelisäännöt siitä, millä lailla asioita ratkaistaan. Se ei ole toiminut missään vaiheessa, Tuomioja sanoo.

- Mutta on myös huomattava, että tämä sopimus on pöydällä, ja vaikka sitä ei Vilnaan mennessä allekirjoitettaisi, niin ei se sellaisenaan raukea. Me olemme valmiita - meidän pitää olla valmiita jatkamaan sitä prosessia. Ei Vilna ole päätepiste. Se on välietappi, Tuomioja linjaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.