Mainos

Tuomioja matkustaa Makedoniaan ja Albaniaan

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) aloittaa kaksipäiväisen vierailun Makedoniassa ja Albaniassa.

Huomenna Tuomioja tapaa Makedonian johtoa ja Etyj-järjestön edustajia keskustellakseen maan kehityksestä. Makedonian parlamentti hyväksyi viime perjantaina perustuslakimuutoksia, joilla pyritään alentamaan slaavi- ja albaaniväestön välisiä jännitteitä.

Äänestys ei silti merkinnyt loppua ristiriidoille tai peloille uusien taisteluiden leimahtamisesta. Vastakkainasettelua herättää edelleen mm. albaanitaistelijoiden armahtaminen. Albaanit vaativat armahduslakia, mutta hallitus ei ole tähän suostunut.

Serbit puolestaan syyttävät albaaneja sotarikoksista ja joukkomurhista. Asiaa selvittämään saapuu tiistaina myös Haagin tuomioistuimen pääsyyttäjä Carla del Ponte.

Makedonian Skopjesta Tuomioja jatkaa matkaansa naapurimaahan Albaniaan, jossa tiettävästi yksikään suomalainen ulkoministeri ei ole vieraillut ennen häntä.

Albaniassa esille nousevat mm. avustushankkeet. Suomi on valmis avustamaan Albaniaa pienaseiden poiskeräämisessä YK:n kehitysjärjestö UNDP:n järjestämässä hankkeessa. Albania taas toivoisi suomalaista apua ja asiantuntemusta mm. pahasti rappeutuneen energiasektorinsa jälleenrakentamisessa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.