Mainos

Tuomioja: Malttia Nato-keskusteluun

Ulkoministeri Erkki Tuomioja haluaa rauhoitella Nato-keskustelua.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä Suomen sotilaallinen liittoutuminen ei ole ainakaan seuraavan vaalikauden asia. Tuomioja sanoo Väli-Suomen sanomalehtien Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa, että Nato-kysymys voitaisiin nyt rauhoittaa, ja sopia, ettei vuoden 2004 turvallisuuspoliittinen selonteko tule sisältämään muutoksia Suomen Nato-linjauksessa.

-Toivon, että tähän päädyttäisiin. Nyt ei todellakaan ole mitään, mikä pakottaisi meidät liittymään. Tuomioja pohtii Natossa tällä hetkellä esillä olevia ristiriitaisia kehitystrendejä. Yksi pyrkimys on laajentaa Naton rooli nopeine ja tehokkaine interventiojoukkoineen maailmanlaajuiseksi. -Se on kehityssuunta, joka tuskin lisää suomalaisten halukkuutta liittyä Natoon, jossa Yhdysvallat kuitenkin on johtava voima.

Tuomioja ei usko, että presidentti Martti Ahtisaaren Nato-kommentit kääntävät yleistä mielipidettä. -Esimerkiksi presidentti Mauno Koiviston puheenvuoroilla saattaisi olla enemmän painoarvoa, Tuomioja sanoo.

Myös eduskunnan ulkoasianvaliokunnan sosiaalidemokraattinen puheenjohtaja Liisa Jaakonsaari puuttuu Nato-keskusteluun. Hän sanoo Kaleva-lehden haastattelussa, että Nato-keskustelusta ei saa tulla alkometriä, johon kaikkien päättäjien pitäisi nyt puhaltaa, jotta nähtäisiin, kuinka paljon "veressä on Natoa".

Jaakonsaarta huolestuttaa tämän tyyppinen ilmapiiri. Hänen mielestään etenkin vasemmistoliitossa ja osassa keskustaa jopa haetaan asetelmaa, että "kaikki päättäjät ja ehdokkaat yritetään alistaa Nato-alkometrin testiin". Natosta pitää Jaakonsaarenkin mielestä toki keskustella.

Vaalien jälkeisen hallituksen ohjelmaan pitää Jaakonsaaren mielestä yhä kirjoittaa Suomen linjaksi sotilaallinen liittoutumattomuus ja itsenäinen puolustus. Tosin hän haluaa, että liittoutumattomuus tulee määritellä uudella tavalla. -Suomen linjan pitää olla osallistuva ja aktiivinen sitoutumattomuuspolitiikka, hän sanoo Kalevan haastattelussa.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 05.01.2003).

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan uudet näkemykset eivät saa kannatusta turvallisuuspolitiikan tutkijoiden keskuudessa.

(Kymmenen uutiset 05.01.2002).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.