Mainos

Tuomioja: liittoutumisselvityksestä ei päätösten perusteeksi

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä puolustusministeriön teettämästä liittoutumisselvityksestä ei ole päätösten perusteeksi.

Puolustusministeriön teettämä liittoutumisselvitys ei ulkoministeri Erkki Tuomiojan mielestä ole sellainen paperi, jonka pohjalta tehtäisiin päätöksiä Suomen linjasta. Hän sanoi olevansa puolustusministeri Seppo Kääriäisen kanssa yhtä mieltä siitä, että selvitys on pantava "aika kriittiseen tarkasteluun".

Tuomioja arvosteli tiistaina sekä selvityksen tekotapaa että sitä, ettei ulkoministeriötä kuultu. -Siinä on ryhdytty käsittelemään asioita, jotka eivät kuulu puolustusministeriön toimivaltaan, ilman että meitä on edes millään lailla konsultoitu, Tuomioja sanoi STT:lle Reykjavikistä, jossa hän osallistui pohjoismaiseen ulkoministerikokoukseen.
Tuomiojan mielestä puolustusministeriön selvitykset ovat olleet epätyydyttäviä ennenkin. Esimerkiksi tavanomaisten aseiden rajoittamissopimukseen liittyminen oli ministeriön silmissä kovin kallista. -Muutama vuosi sitten oli TAE-sopimukseen liittyminen esillä. Silloin saatiin puolustusministeriöltä paperit, että se maksaisi viisi miljardia silloista markkaa. Kustannus taisi sittemmin pudota viiteen miljoonaan, Tuomioja muisteli.

Maanantaina julkaistu liittoutumisselvitys pantiin alulle viime vaalikaudella, silloisen puolustusministerin Jan-Erik Enestamin (r.) toimesta. Tuomioja ei halunnut luonnehtia sitä tarkoitushakuiseksi. -En viitsi sitä sanoa, mutta ymmärrän kyllä jos joku epäilee tällaista.

Selvityksen mukaan Suomen Nato-jäsenyys edellyttäisi keskimäärin 70 miljoonan euron vuotuisia lisäkustannuksia. Selvitys on osa uuden turvallisuus- ja puolustuspoliittisen selonteon valmisteluja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.