Tuomioja lähtee SDP:n puheenjohtajakisaan

Tuomiojan mukaan puolueen on uudistuttava: Puolueen nimeä ei ole tarvis muuttaa, mutta kaikki muu voidaan tarvittaessa asettaa kyseenalaiseksi. Istuva puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei ole vielä kertonut omista aikeistaan.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja lähtee mukaan SDP:n ensi kesäkuun puheenjohtajakisaan. Hän haluaa kuitenkin neuvoa-antavan jäsenäänestyksen ehdokkaista.

Puoluekokousvalmisteluissa ei ole varauduttu jäsenäänestykseen. Tuomioja korosti kuitenkin, että jäsenäänestys voi tulla, jos niin halutaan. Sen voi päättää joko puoluevaltuusto tai -hallitus.

"Puheenjohtajalla oltava kiistaton mandaatti"

Tuomioja vakuutti olevansa ehdokkuudessa tosissaan. Hän myös vakuutti sitoutuvansa kunnioittamaan jäsenäänestyksen tulosta, oli se mikä tahansa. Hän korosti, että puolueen tulevalla puheenjohtajalla tulee olla kiistaton ja järjestöteknisistä manipulaatioista riippumaton mandaatti ja kannatus puolueen koko jäsenistön keskuudessa.

Kansanedustaja Erkki Tuomioja kertoi kannastaan Kouvolassa, jossa hän osallistuu puoluetilaisuuteen SDP:n uudistamisesta. Hän on ensimmäinen puheenjohtajakisaan ilmoittautunut ehdokas. Puheenjohtaja seuraavalle kolmivuotiskaudelle valitaan kesäkuussa Hämeenlinnassa pidettävässä puoluekokouksessa.

Aiemmin Tuomioja on tosissaan pyrkinyt puolueen johtoon kahdesti.

Sosiaalidemokraattien istuva puheenjohtaja Eero Heinäluoma ei ole vielä kertonut omista aikeistaan.

Puolueen on uudistuttava

Puheessaan Tuomioja arvosteli SDP:n nykytilaa. Hän mainitsi, että puoluekokousvalmistelut ovat käynnissä, mutta niille ei haluta ennenaikaista julkisuutta. Hänen mielestään puoluekokoukseen halutaan mennä koetellulla tavalla, jossa puolueen valtapiirit pitävät ohjakset tiukasti käsissä.

- Näin ei tule jatkaa. Puolueen on uudistuttava sekä ilmeeltään, menettelytavaltaan että ohjelmaltaan. Puolueen nimeä ei ole tarvis muuttaa, mutta kaikki muu voidaan tarvittaessa asettaa kyseenalaiseksi, hän tiivisti.

Tuomioja käsitteli puheessaan laajasti yhteiskunnan ja SDP:n tilaa. Hän korosti, että SDP ei saa olla hyväksymässä eriarvoistumista lisääviä ratkaisuja. Markkinatalouden ylilyöntejä taas on vastustettava.

Globalisaatio on hänen mielestään väistämätön mutta voittopuolisesti myönteinen ilmiö. Kansainvälisellä yhteistyöllä on hänen mielestään kuitenkin saatava globalisaatio hallintaan.

Tuomiojalla oli myös piikki hallituksen omistajaohjausta kohtaan. Hän muistutti, että kun valtiolla on omistusta, omistajuutta on myös käytettävä. Tällä hän viittasi Stora Enson tilanteeseen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat