Mainos

Tuomioja: Kokoomus siirtynyt voimakkaasti oikealle

Ulkoministeri Tuomiojan mukaan keskustan ja SDP:n varaan rakentuva hallitus on luonnollisin vaihtoehto.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan keskusta olisi selkeästi kokoomusta mieluisampi hallituskumppani SDP:lle kevään eduskuntavaalien jälkeen.

Tuomioja sanoo Turun Sanomien ja Aamulehden haastattelussa, että kokoomuksen linjaukset ovat muuttuneet sinipunahallitusten ajoilta.

- Kokoomus on siirtynyt voimakkaasti oikealle. Se on lisäksi siirtynyt oppositiopuolueeksi myös ulko- ja turvallisuuspolitiikassa, Tuomioja sanoo.

Tuomioja toteaa, ettei kokoomuksen entisen puheenjohtajan Sauli Niinistön paluu eduskuntaan muuttaisi tilannetta.

- Keskustan ja demareiden varaan rakentuva hallitus on luonnollisin. Muina puolueina tulevat kysymykseen Rkp, vasemmistoliitto tai vihreät, Tuomioja luettelee.

Tuomioja sanoo toivovansa, että seuraava hallitus keskittyisi mieluummin verotuksen rakenteen uudistamiseen kuin verotuksen keventämiseen.

Hän huomauttaa, että Ruotsi tuntuu pärjäävän hyvin, vaikka veroaste on huomattavasti korkeampi kuin Suomessa. Kevennysten vastapainoksi hän lisäisi haittaveroja, energiaveroja ja kiinteistöveroja; kiinteistöveron hän ulottaisi myös maatalousmaahan ja metsään.

Perustuslain hämärä alue poistettava

Tuomioja puuttuu myös perustuslakiin ja toteaa, että perustuslain hämärästä alueesta pitäisi päästä eroon. Se vaatii Tuomiojan mukaan presidentin ulkopoliittisen vallan leikkaamista ja hallitus-eduskunta-akselin vahvistamista.

Nyt presidentin ja hallituksen yhteistoiminnassa ei Tuomiojan mukaan ole ollut suuria käytännön ongelmia.

- Mutta jos tulisi perustavaa laatua oleva erimielisyys, niin perustuslaki ei anna vastausta siihen, miten asia ratkaistaan. Ei sellaisia lakeja pidä olla, hän sanoo.

Presidentille jäisi vielä valtaa ja arvojohtajan asema, eikä hänestä tulisi pelkkä seremoniapresidentti. Lisäksi hänen tulisi Tuomiojan mielestä säilyttää puolustusvoimien ylipäällikkyys.

- Puolustusvoimien ylipäällikkyys kuuluu perinteisen tavan mukaan valtionpäämiehen oikeuksiin. Vaikea ajatella, kuka muukaan se olisi, ei kai puolustusministeri, Tuomioja pohtii.

Sarkomaa: Demarit peittelevät vaikeuksiaan

Kokoomuksen puoluevaltuuston puheenjohtaja Sari Sarkomaa katsoo SDP:n yrittävän peitellä omaa epäonnistunutta hyvinvointipolitiikkaansa syyttelemällä muita. Sarkomaa sanoo kannanotossaan, että ulkoministeri Erkki Tuomiojan syytökset kokoomuksen siirtymisestä oikealla ovat osoitus tästä.

- Demareita näyttää ahdistavan vaalien läheisyys ja huono omatunto. Tällä hallituskaudella tehty kokoomuslainen veropolitiikka näyttää ennen vaaleja ahdistavan. Myös vasemmistoliiton kampanja-avaus "Oikeasti vasemmalla", näyttää osuneen ja uponneen demareihin. Piikkiä omasta nahasta halutaan siirtää kokoomukselle, Sarkomaa arvioi.

Sarkomaan mielestä on huolestuttavaa, että sosiaalidemokraatit ovat ottaneet päävaaliteemakseen syyttely ja toisten puolueiden agendan määrittelyn.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.