Tuomioja: Kiireellä runnottu vakautuspaketti voi jo ylittää unionin toimivaltuudet

EU-maiden massiivinen vakautuspaketti kiihdyttää keskustelua siitä, mihin suuntaan unioni on menossa. Euroalueen hajoamisen sijaan monet asiantuntijat arvioivat, että kriisi johtaa EU:n toimivallan laajenemiseen.

Valtio-opin professorin mukaan EU pyrkii uusiutumaan kriisien kautta, koska perussopimusten muuttaminen on äärimmäisen hankalaa.

- Liittovaltio-sanan käyttäminen on hieman ennenaikaista. Mutta tätä (kriisiä) varmasti tullaan käyttämään siltana siihen, että pyritään vahvistamaan EU:n otetta jäsenvaltioiden toimivaltaan kuuluvista asioista, arvioi professori Tapio Raunio Tampereen yliopistosta.

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) pitää mahdollisena, että EU-maat ylittivät joltain osin toimivaltansa runnoessaan viikonloppuna vakautuspaketin.

- EU:han on erittäin lahjakas venyttämään juridisia tulkintojaan tarpeen mukaan. Tämä on tehty niin kiireellä, että asiaa tullaan varmasti vielä eduskunnassa puimaan, Tuomioja sanoo.

Tuomioja korostaa, että vaikka kyseessä on hätätilanne, EU-maiden on toimittava perussopimusten mukaisesti.

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok.) katsoo, että kyseessä on laillinen päätös.

- Ei kannata ikinä aliarvioida EU:n juristien luovuutta, EU:n ulkoministerikokouksesta Brysselistä tavoitettu Stubb sanoo.

Hänestä koko vakautuspaketti vahvistaa unionin liittovaltiokehitystä ja on selkeä osoitus siitä, että tarvitsemme enemmän EU:ta, ei vähemmän.

Liittovaltio edelleen kaukana

Vielä on auki, mitä EU:n laajempi toimivalta tarkoittaa käytännössä. Euroalueella on painetta talouspoliittisen yhteistyön tiivistämiseen, sillä talouspolitiikka on kansallisessa toimivallassa, vaikka rahapolitiikka on yhteistä.

Ulkopoliittisen instituutin johtaja huomauttaa, että sama keskustelu kaksijakoisesta tilanteesta käytiin jo ennen kuin talous- ja rahaliitto perustettiin.

- Ehkä tätä tämän päivän kokemusten pohjalta arvioitaisiin hiukan eri valossa, sanoo Teija Tiilikainen puhelimitse Pekingistä.

Tiilikaisen mukaan EU-maiden vaatimukset jämerämmästä talouspolitiikan koordinaatiosta ovat vielä nykyisten perussopimusten mukaisia.

- Komissiohan voi antaa suosituksia, kontrolloida ja seurata, mutta niin kauan kuin päätöksenteko on jäsenvaltioiden käsissä, eletään nykytilanteen mukaan.

Asiantuntijoiden mukaan liittovaltio on edelleen kaukana, sillä EU-maat ovat yhtä haluttomia kuin ennenkin luovuttamaan toimivaltaansa unionille.

- Kreikan tilanne johtaa varmasti keskusteluun (liittovaltiokehityksestä) ja voi siten muokata ilmapiiriä, Tiilikainen tiivistää.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat