Mainos

Tuomioja: Kansanpankille sosiaalinen tilaus

Ulkoministeri Erkki Tuomioja uskoo, että Suomessa löytyy sosiaalinen tilaus kansanpankille, joka ei pyrkisi vain maksimoimaan voittoaan.

Hän sanoi, että käyttäisi mieluummin valtion, kunnan tai osuuskunnan omistaman yrityksen palveluja kuin kansainvälisen yrityksen, joka pyrkii vain tuottamaan tulosta osakkailleen.
-Jos sellaisia olisi saatavilla, voisin jopa maksaa niistä vähän enemmän, Tuomioja lupasi.

Osuustoiminta on nyt Tuomiojan mielestä nousemassa uuteen arvostukseen, ja hän näki siinä vaihtoehdon perinteisille markkinavoimille.

Attac aloittaa

Talouselämän poliittista valvontaa vaativa Attac-liike käynnistää toimintansa Suomessa virallisesti huomenna. Tänään Attacin hengennostatus- ja seminaaripäivä veti kuulijoiksi satoja kiinnostuneita osanottajia.

Ranskassa käynnistynyt Attac-liike vaatii muun muassa kehitysmaiden velkojen anteeksi antamista ja ns. Tobinin veroa hillitsemään kansainvälistä valuuttakeinottelua.

Kansainvälisen Attacin puheenjohtaja Bernard Cassen vastustaa uusliberalistista talouspolitiikkaa, johon kansalaisten ei ole mahdollista vaikuttaa. Euroopan keskuspankki on myös tulilinjalla.

Kansanedustaja Susanna Rahkonen, eduskunnan Attac-verkoston puuhanainen, esitteli omaa ajatustaan valtion omistamasta kansanpankista. Se toimisi postin yhteydessä, ja jokaisella suomalaiselle olisi tili siinä automaattisesti, sillä kaikki valtiolta tulevat maksut maksettaisiin sinne.

Rahkonen sanoi uskovansa, että peruspalveluihin keskittyvä pankki voisi olla kannattava ja tehokas. Osuuskuntamuotoista Ekopankkia perustamassa ollut Marika Lohi kertoi suunnitelmista laajentaa toimintaa; pankki neuvottelee yhteistyöstä saksalaisen Merkur-pankin kanssa, joka voisi perustaa toimipisteen Suomeen. Ekopankin taustavoimilla ei ole mahdollisuutta kerätä pankin perustamiseksi vaadittavaa 30 miljoonan markan pääomaa, Lohi totesi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.