Tuomioja ja Koskinen tuomitsevat Nigerian kivitystuomiot

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ja oikeusministeri Johannes Koskinen (sd.) tuomitsevat aviottoman lapsen synnyttäneelle Amina Lawal Kuramille Pohjois-Nigeriassa annetun kivitystuomion. Se on ministerien mielestä jyrkässä ristiriidassa kansainvälisten ihmisoikeuksien ja erityisesti naisten oikeuksien kanssa ja siksi tuomittava.

-Vetoamme Nigeriaan, että se kunnioittaisi ihmisoikeusvelvoitteitaan. Kivitystuomion täytäntöönpanosta on pidättäydyttävä, ministerit sanovat tänään antamassaan tiedotteessa. Tuomioja ja Koskinen vaativat, että sharia-lain tulkinnan perusteella kivitystuomion saaneille tulee turvata mahdollisuus hakea muutosta tuomioon, viime kädessä liittovaltiotasolla.

-Lawal Kuramin tuomio tulee kumota mahdollisimman pian, Tuomioja ja Koskinen sanovat. Suomi ei hyväksy kuolemanrangaistuksen käyttöä missään tilanteessa, ministerit huomauttavat. Heidän mukaansa Pohjois-Nigeriassa viime aikoina annetut kivitystuomiot ovat perusteiltaan syrjiviä ja toteutustavaltaan epäinhimillisiä ja siten erityisen räikeitä ihmisoikeuksien kannalta.

Ihmiset niin Suomessa kuin muuallakin ovat reagoineet voimakkaasti Pohjois-Nigeriassa naisille annettuihin tuomioihin.

-Tämä osoittaa, ettei tällaisilla ihmisoikeuksia polkevilla rangaistuksilla tulisi olla enää sijaa missään, Tuomioja ja Koskinen toteavat.

Ministerit muistuttavat, että Nigeria on osapuolena useissa kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa, jotka velvoittavat sitä. He huomauttavat, että myös Euroopan unioni tuomitsee kivitystuomiot ja on ilmaissut syvän huolensa Nigerian viimeaikaisten tuomioiden vuoksi. EU:n yleisenä tavoitteena on kuolemanrangaistuksen kieltäminen koko maailmassa, Tuomioja ja Koskinen sanovat tiedotteessaan.

Nigerian pohjoisissa osavaltioissa on voimassa sharia-laki, jonka perusteella voidaan langettaa kuolemanrangaistuksia kivittämällä. Kysymys sharia-lain perustuslaillisuudesta on Nigeriassa erittäin politisoitunut. Voimassaolevan Nigerian vuoden 1999 perustuslain säännökset mahdollistavat erilaisia tulkintoja sharia-lain ja perustuslain suhteesta. Yhtään kivitystuomiota ei vielä tähän mennessä ole pantu täytäntöön.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat