Mainos

Tuomioja: Venäjän rooli Itä-Ukrainan tapahtumissa epäselvä

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mielestä tilanne Itä-Ukrainassa on äärimmäisen vakava varsinkin, kun kuolonuhreista on jo raportoitu.

- Tässä on se mahdollisuus, että tilannetta voidaan käyttää myöskin verukkeena sotilaalliselle interventiolle. Nyt me emme tiedä, mikä tässä on tarkoitus. Onko tarkoituksena pohjustaa Itä-Ukrainan osalta Venäjälle myönteisiä neuvotteluasetelmia vai todellakin jotain väliintuloa. Jokatapauksessa kyse on hyvin vakavasta tilanteesta, Tuomioja sanoo MTV Uutisille.

Venäjämielisten separatistien suorittamat hallintorakennusten valtaukset ovat Tuomiojan mukaan asettaneet Ukrainan hallituksen erittäin vaikeaan asemaan.

- Maan hallitus on puun ja kuoren välissä. Se ei tietenkään halua antaa pienintäkään aihetta sellaisille toimille, jotka provosoisivat ulkoapäin tulevaa väliintuloa. Toisaalta Ukrainan on reagoitava tällaisiin tapahtumiin, joita ovat itsekin luonnehtineet terrorismiksi. Eihän mikään suvereeni valtio voi tällaista toimintaa suvaita.

"Kyse ei ole suuresta kansannoususta"

Ulkoministeri Tuomioja huomauttaa, ettei Venäjän osallisuudesta Itä-Ukrainan tapahtumiin ole toistaiseksi mitään varmoja tietoja.

- Kyllähän tässä kuitenkin tiettyä samankaltaisuutta on Krimin tilanteeseen nähden, jossa jälkikäteen Venäjän johto myönsi, että heidän sotilaallisesta operaatiosta oli kysymys.

Tuomioja huomauttaa kuitenkin, että kyse ei ole isommasta kansannoususta.

- Liikkeellä ovat enintään vain tuhannet ihmiset, ei kymmenettuhannet tai suuremmat määrät. Eli pohjaa väliintulolle ei ole olemassa. Luulen, että siellä hyvin aidosti pelätään tällaista sisällissodan kaltaista tilannetta.

- Kuinka lähellä sisällissotaan ajautuminen alkaa mielestänne olla?

- Ajautuminen on juuri oikea termi, sillä tuskin kukaan sitä haluaa sellaisenaan käynnistää. Siinä on kuitenkin eskalaatiokierteen mahdollisuus olemassa ilman, että kukaan siihen pyrkii. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.