Tuomioja: EU:n laajentumisaikataulu epärealistinen

Ulkoministeri Erkki Tuomioja pitää Euroopan unionin laajentumisaikataulua epärealistisena. Hänen mukaansa EU:n omaa valmistautumista ei todennäköisesti ole saatettu loppuun vuoteen 2003 mennessä, eivätkä uudet jäsenmaat ole valmiita ennen vuotta 2005.

Erkki Tuomioja


Tuomiojan mukaan unionin oma valmistautuminen myöhästyy Agenda 2000 -uudistuksen takia. Hakijamaat ovat ministerin mielestä asettaneet liian tiukkoja tavoitteita, eivätkä ne ole valmiita ennen vuotta 2005.

Tuomioja arvioi, että maatalous- ja rakennepolitiikkauudistus Agenda 2000:n asettamissa raameissa laajentuminen on vaikeasti toteutettavissa. Hakijamaat ovat myös asettaneet liian tiukkoja tavoitteita omalle valmiudelleen, kun ne pyrkivät jäsenyyteen jo 2003. Tuomioja arvioi eilisiltana Königstedtissä, että ollaan vähintään vuodessa 2005 ennen kuin ensimmäiset uudet jäsenet liittyvät.

Tuomioja korosti, että Suomen mielestä hakijoita on kohdeltava tasavertaisesti, mitään maata ei voi asettaa jollakin poliittisella perusteella etusijalle. Tällainen etulyöntiasema vaikeuttaa Tuomiojan mukaan jo nyt EU:n neuvotteluja Puolan kanssa. Laajentuminen ei ole ainoa asia jota EU tekee hitaasti. Tuomioja moitti myös EU:n avustusohjelmia tehottomuudesta. Avustusvarojen myöntäminen tuntuu esimerkiksi Balkanilla kestävän puolitoista vuotta ennen kuin kentällä tapahtuu mitään, Tuomioja moitti. Hän pelkäsi, että Kroatialle luvattu tuki viipyy EU:n kankeuden takia, mikä voi vaikeuttaa maan demokratisoitumista.

Yhteistä puolustusta ei näköpiirissä

EU käsittelee parhaillaan omia uudistuksiaan päätöksenteossa, valmistautuakseen uusien jäsenten ottamiseen. Tuomiojan mukaan ratkaisu voidaan saada aikataulun mukaan joulukuussa. Hän ennakoi, että komissaari säilyy kaikilla jäsenmailla, mutta ministerineuvoston äänten painotuksia rukataan hieman enemmän suuria jäsenmaita suosivaksi. Määräenemmistöpäätösten laajentaminen taas on Tuomiojan mukaan osoittautumassa hyvin vaikeaksi.

Tuomioja ei uskonut, että EU tässä hallitustenvälisessä konferenssissa tekee mitään uusia ratkaisuja puolustuspolitiikasta, sillä kriisinhallintakyvyn kehittäminen voidaan toteuttaa nykyisten perussopimuspykälien perusteella. Puheet eurooppalaisesta yhteisestä puolustuksesta ovat hänen mukaansa kaukana todellisuudesta; sellainen vaatisi Naton korvaamista EU:n puolustuksella, eikä tähän ole olemassa valmiutta missään EU-maassa. Britannia ja Ranska eivät myöskään ole valmiit luovuttamaan ydinaseitaan EU:n yhteiseen hallintaan, Tuomioja huomautti.

Tuomioja piti myös virkaveljensä Joschka Fischerin liittovaltiovisioita hyvin kaukaisina tämän hetken todellisuudesta ja EU:n ongelmista. EU ehtii käydä läpi monta uudistuskierrosta ennen kuin Fischerin ajatukset ovat lähelläkään, Tuomioja arvioi. Fischer kaavaili muun muassa yhteistä hallitusta EU:n ydinvaltioille.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat