Tuomioja: EU:n ja Turkin pakolaissopimuksessa monia ongelmia

Turkin ihmisoikeustilanne huolettaa kansanedustajia 2:02

EU:n ja Turkin toissa yönä hioma suunnitelma Euroopan pakolaiskriisin helpottamiseksi on herättänyt monia kysymyksiä eduskunnassa, etenkin suunnitelma siirtää turvapaikanhakijoita Kreikasta takaisin Turkkiin.

Entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) näkee pakolaissopimuksessa monia ongelmia.

– Alkaen siitä, että tuleeko sopimus koskaan toteutettavaksi. Toimiiko tämä todella, jos tämän voitaisiin katsoa olevan [kansainvälisen] sopimuksen mukaista, niin se on aika iso kysymys, Tuomioja sanoo.

YK ja ihmisoikeusjärjestöt ovat kyseenalaistaneet ihmisten palauttamisen ja katsoneet siirtojen olevan Euroopan ihmisoikeussopimuksen ja kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Myös Tuomioja katsoo, että sopimuksessa ihmisoikeuksien kunnioittamista ei ole nähty päällimmäisenä asiana.

– Turvapaikan hakeminen on perusoikeus ja se, myönnetäänkö turvapaikka perustuu aina yksilölliseen tarkastukseen. Kun tätä ei ole tässä järjestelmässä tarkoituskaan noudattaa, niin se on erittäin kyseenalaista, Tuomioja sanoo.

Kansanedustaja Eva Biaudet (rkp.) näkee turvapaikanhakijoiden siirroissa myös muita lieveilmiöitä.

– Me tiedetään siirtolaistutkimuksista, että tällaiset laittomuudet, hyväksikäytöt ja ihmiskauppa, mahdollisuus niihin lisääntyy, kun tehdään vaikeammaksi nämä normaalit kanavat siirtyä maasta toiseen, Biaudet sanoo. 

– Minun mielestäni tässä on toivottu, että tällaisella päätöksellä saadaan aikaan sellaista, mikä ei ole realistista, hän jatkaa.

Turkin ihmisoikeustilanne huolettaa

Biaudet ja kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) pitävät myös Turkin ihmisoikeustilannetta erittäin huolestuttavana.

– Puhumattakaan siitä väkivallasta, mitä Turkki on osoittanut kurdeihin, joka tuottaa suuria määriä pakolaisia. Näitä ei voi erottaa, on oltava varma siitä, että Turkin ihmisoikeustilanne paranee, Biaudet toteaa.

– Turkin oma tilanne kurdivähemmistön kanssa, lehdistövapauden kanssa on vaikea ja itse toivon, että kun nyt uusia lukuja avataan Turkin ja EU:n välisessä keskustelussa, että niissä käsiteltäisiin ihmisoikeuksia, sananvapautta ja kurdivähemmistön tilannetta, kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) sanoo. 

EU-maat lupasivat Turkille vastineeksi paitsi ottavansa turvapaikanhakijoita suoraan Turkista, myös valmistelevansa mahdollisimman pian päätöksen, jolla Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja tiivistetään.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan ihmisoikeustilanteesta keskustellaan laajemmin jäsenyysneuvottelujen alla. 

– Kun näitä uusia lukuja avataan, niin se antaa mahdollisuuden keskustella näistä kysymyksistä, mutta esimerkiksi tämä lehdistönvapaus nostettiin jo tässä keskustelussa Turkin kanssa esille ja se puhutti myös päämiesten kokouksessa ja siitä tuli maininta päätelmiinkin.

Suunnitelma etenee vaudilla, sillä seuraavan kerran Eurooppa-neuvosto kokoontuu jo ensi viikolla. Pöydällä on tuolloin myös Turkin ja Kreikan eilen neuvottelema alustava palautussopimus. 

EU ja Turkki neuvottelevat Syyrian pakolaisongelmasta 2:11

Lue myös:

    Uusimmat