Mainos

Tuomioja epäilee EU:n perustuslain syntymistä

Ulkoministeri Erkki Tuomioja suhtautuu epäilevästi EU:n perustuslain syntyyn kesäkuussa. Keskeisin ongelma liittyy äänten jakoon jäsenmaiden välillä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei pidä EU:n perustuslain syntymistä kesäkuussa lainkaan varmana. Hän suhtautuu yritykseen selvästi pessimistisemmin kuin vielä kuukausi sitten. Hän arvioi tänään Brysselissä, että onnistuminen on yhtä todennäköistä kuin epäonnistuminen.

Loppukiri perustuslakineuvotteluissa alkoi tänään kun ulkoministerit kokoontuivat Brysseliin. Kahden päivän aikana yritetään ratkoa edes joitain aukiolevia kohtia. Rutistus jatkunee ensi viikolla. Perustuslaki on määrä saada valmiiksi kuukauden kuluttua alkavassa huippukokouksessa.

EU:n uskottavuuden kannalta olisi erittäin tärkeää, että perustuslaki todella syntyisi kesäkuun huippukokouksessa.

Suurin kiista koskee edelleen äänten jakoa jäsenmaiden välillä. Jäsenmaiden näkemykset lähenivät jo välillä, mutta Tuomioja kertoo erojen jälleen kasvaneen. Tuomioja ei ole epäilyksineen yksin.

Suomi sai tukea

Suomen kannalta myönteinen neuvotteluuutinen kuultiin hyvinvointipalveluista. Suomi sai viiden maan selvän tuen sille, että sosiaali-, terveys- ja opetuspalveluihin liittyvistä kauppasopimuksista päätettäisiin jatkossakin yksimielisesti.

Suomessa pelätään hyvinvointipalvelujen tason vaarantuvan, jos markkinoillemme pääsisi vapaasti ulkomaisia yrityksiä jotka eivät joutuisi noudattamaan suomalaisia normeja.

Monen EU-maan mielestä Suomen vaatimukset ovat kuitenkin liian järeitä. Nämä maat haluaisivat päättää myös palveluiden kaupasta enemmistön voimin.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.