Mainos

Tuomioja ei peru Israel-lausuntoaan

Ulkoministeri on ilmoittanut ettei peru lausuntoaan Israelin politiikasta.

Erkki Tuomioja


Ulkoministeri Erkki Tuomioja ei peru lausuntoaan Israelin politiikasta. Hän pahoittelee lehtihaastattelusta myöhemmin tehtyjä vääriä tulkintoja.

Israelilainen kansanedustaja Tommy Lapid on aiemmin tänään vaatinut maan Suomen-suurlähettilään kutsumista kotiin vastalauseena ulkoministeri Erkki Tuomiojan Israel-kommenteille. Tuomioja vertasi Suomen Kuvalehden haastattelussa palestiinalaisten kohtelua juutalaisten kokemuksiin 1930-luvun Saksassa.

-Kommentit ovat järkyttäviä ja vaadin, että lähettiläämme kutsutaan kotiin, siksi kunnes ministeri esittää julkisen anteeksipyynnön, Lapid sanoi radiohaastattelussa.

Tuomioja on joutunut selittelemään lausuntojaan tänään myös Israelin television haastattelussa.

Vasemmistolaisen oppositionpuolueen Meretzin johtaja Yossi Sarid oli myös tuohtunut Tuomiojan puheista ja vaati Suomen ulkoministeriä perumaan ne julkisesti.

Ulkoministeriön lehdistöpäällikkö Yrjö Länsipuro korosti tänään STT:lle, ettei Tuomioja ollut haastattelussa verrannut Israelia sinänsä mihinkään.

-Hän kiinnitti huomiota siihen, että tämä politiikka palestiinalaisia kohtaan muistuttaa sitä, jonka uhrina juutalaiset itse olivat 30-luvulla, Länsipuro totesi.

Peres arvostelee Tuomiojan lausumia

Aiemmin tänään myös Israelin ulkoministeri Shimon Peres arvosteli kovin sanoin Tuomiojan lausuntoja. Peresin mukaan Tuomiojan lausunnot olivat perustuneet "täydelliseen tietämättömyyteen".

-Lausunto on järkyttävä ja loukkaava, ei vain jokaiselle israelilaiselle ja juutalaiselle, vaan myös kaikille maailman valistuneille ihmisille, Peres sanoo.

Tuomiojan haastattelu ilmestyi Suomen Kuvalehdessä tämän kuun 24. päivänä. Hänen mukaansa "Israelin linjana on nujertaa, nöyryyttää, alistaa ja köyhdyttää palestiinalaiset".

Tuomioja oli myös pitänyt järkyttävänä sitä, että "jotkut ajavat suhteessa palestiinalaisiin samanlaista politiikkaa, jonka uhreiksi he itse joutuivat 1930-luvulla". Israelin Suomen-suurlähettilään mukaan kyseessä oli "henkilökohtaisen vihamielisyyden puuska".

-Olemme tottuneet kuulemaan tällaisia mielipiteitä vastustajiltamme ja kieltäydymme uskomasta, että kyseessä olisi Suomen virallinen kanta. Pidän sitä poikkeamana Suomen perinteisesti tasapuolisesta kannasta, sanoi suurlähettiläs Miryam Shomrat.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.