Tuomioja ei aio nokitella kämppäkaverinsa Stubbin kanssa

Vuosi oli 1970, kun kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) käveli ensimmäistä kertaa eduskuntataloon. Tuolloin parikymppinen rauhanaktivisti on vuosikymmenten saatossa istunut useiden hallitusten ministerinä, mutta maailmanparantaja Tuomiojaa uudet haasteet innostavat edelleen.

Etenkin kun niin moni asia on hänen mukaansa mennyt huonompaan suuntaan.

– Meillä on ehkä parhaassakin tapauksessa muutama vuosikymmen aikaa pystyä siirtymään ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävään kehitykseen. Kaikki se, mitä me kansainvälisesti ja Suomenkin ulkopolitiikassa teemme, on hyvinkin oleellisesti osa tätä, Tuomioja varoittaa.

Maailmaa kurittavat myös yllätykset, joihin kukaan ei ole osannut varautua. Tuomioja muistuttaa, ettei kellään vielä vuosi sitten ollut aavistustakaan siitä, millainen mylläkkä arabimaailmassa alkaisi.

– Kansainvälisen politiikan suurin haaste olisikin pystyä ennalta ehkäisemään tällaisia kriisejä, jotka puhkeavat väkivaltaisina sotina tai terrorismina.

Tuomiojan mielestä Suomi voi parhaiten osallistua ennaltaehkäisevään työhön osallistumalla rauhanvälitykseen ja tarjoamalla muuta asiantuntemustaan.

– Nämä ovat sellaisia asioita, joissa Suomi voi hyvin konkreettisesti antaa panoksensa turvallisemman maailman puolesta.

Stubbin kanssa hyvät välit

Tuomioja jakaa ulkoministeriön isännyyden tehtävää aiemmin hoitaneen kokoomuksen Alexander Stubbin kanssa. Stubb ja Tuomioja ovat kuin yö ja päivä – niin luonteiltaan kuin monilta mielipiteiltään.

Tämä ei politiikan konkaria häiritse: pitkän uran aikana kämppäkavereiden kanssa on totuttu tulemaan toimeen aiemminkin.

– En ollenkaan usko, että meidän välillemme syntyy sellaista, joskus julkisuuteenkin päässyttä nokittelua kuin hänen ja (Paavo)Väyrysen välillä edellisessä hallituksessa.

Paljon Tuomioja ei ehdi aikaansa Katajanokan ministeriössä edes viettää, sillä matkapäiviä on ulkoministerillä luvassa reilusti. 2000-luvun alussa raju lentotahti aiheutti Tuomiojalle veritulpan, mutta nyt kaikki on hyvin.

– Tilanne on nyt ihan hallinnassa. Minulta löytyi aikanaan tutkimuksista sellainen geeni, joka altistaa veritulpalle. Mutta nyt kun asia on tiedossa ja lääkitys on kunnossa, niin se ei ole mikään ongelma.

Tuusulassa Suomen paras sauna

Kesä on ahkeralle historioitsijalle mieleistä aikaa: kun työkiireet helpottavat, pääsee ministeri antautumaan kirjallisuudelle. Dekkareihin ja muihin viihdekirjoihin Tuomioja ei juuri koske, vaan vapaallakin hän lukee mieluummin asiapitoista ja usein historiallista tekstiä.

– Kesä on itselleni sellaista aikaa, jolloin on aikaa syventyä paksumpiin ja asiallisiin tiiliskiviin, joita ei tällaisessa työpyörityksessä ehdi ottaa esiin. Kesälukemiseen pätevät samat asiat kuin kaikkeen lukemiseen: pitää olla hyvin monipuolista ja erilaista lukemista. Lukemiseen käytetty aika on harvoin hukkaan heitettyä, Tuomioja pohtii.

Mutta ei ministerinkään kesää pelkkää paperia ole.

– Minulla on Tuusulassa käytettävissä Suomen paras sauna, joka tulee varmaan olemaan ahkerassa käytössä. Ja tietysti tässä keväämmällä vähäisemmäksi jääneitä lenkkikilometrejä voisi myös pidentää, Tuomioja suunnittelee.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Lue myös:

    Uusimmat