Mainos

Tuomioja: Baltian maat Naton jäseniksi

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan on käytännössä selvää, että kaikki kolme Baltian maata hyväksytään sotilasliitto Naton jäseniksi. Tuomiojan mukaan muu ratkaisu olisi yllätys.

Tuomiojan mielestä tämä ei merkitse sitä, että Suomen pitäisi määritellä uudestaan suhteensa Natoon. -On ollut jo aika pitkään tiedossa, että Naton laajentuminen tulee kattamaan myös kolme Baltian maata, Tuomioja sanoi Reykjavikissa.

Tuomiojan mukaan eri tahot ovat jo sopeutuneet ajatukseen siitä, että Latviasta, Liettuasta ja Virosta tulee sotilasliiton jäseniä. Nato päättää laajentumisesta marraskuussa Prahan huippukokouksessa.

- Enemmän yllätyksiä aiheutuisi varmaankin siitä, että Nato ei laajentuisi Baltiaan, Tuomioja totesi. Tuomioja toisti, että Suomi pohtii suhdettaan Natoon turvallisuuspoliittisen selonteon käsittelyn yhteydessä vuonna 2004. Erillistä tarkastelua ei hänen mukaansa tarvita.

Tuomioja totesi, että Naton roolista erityisesti tiedotusvälineet ja tutkijat käyvät erilaista keskustelua. -Kyllähän koko Nato-järjestelmän mielekkyyttäkin on asetettu kyseenalaiseksi, Tuomioja sanoi.

Venäjä on suhtautunut epäillen Naton itälaajentumiseen. Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov totesi tänään, että Naton ja Venäjän välinen uusi yhteistyösopimus ei merkitse asenteen muuttumista. Ivanovin mukaan Venäjä ei kannata mekaanista Naton laajentumista.

Tuomioja osallistui myöhään tänä iltana Reykjavikissa Naton ja EU:n yhteiskokoukseen. Huomenna hän on mukana Naton rauhankumppanimaiden kokouksessa.

Suomi on ollut Naton rauhankumppani vuodesta 1994 lähtien.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.