Mainos

Tuomioja: Aktivisteille parempi suoja

Kansalaisaktivistien ihmisoikeuksille olisi saatava vahvempi suoja, sanoi ulkoministeri Erkki Tuomioja tänään puhuessaan YK:n ihmisoikeustoimikunnan istunnossa Genevessä.

Erkki Tuomioja


Tuomioja totesi, että kansalaistoiminta ihmisoikeuksien puolesta on ollut tuloksellista. Aktivistit tarvitsevat kuitenkin parempaa suojaa vainoa vastaan, sillä nykyiset mekanismit eivät suojele heitä riittävästi. Tuomioja kannatti ajatusta, että YK:n pääsihteeri nimittäisi erityisedustajan ihmisoikeuksien puolustajille.

-Hallitusten tulisi nähdä ihmisoikeusaktivistit yhteistyökumppaneina, Tuomioja sanoi. Tämä periaate sai tukea, kun YK:n julistus ihmisoikeusaktivisteista hyväksyttiin. Tuomioja peräsi toimia, joilla julistuksen periaatteet toteutetaan. Tuomioja pohti samalla globalisaation vaikutusta ihmisoikeuksiin.

Pääomien ja yritysten liikkuessa yhä vapaammin on kansallisten hallitusten yhä vaikeampaa valvoa ihmisoikeuksien toteutumista työelämässä. Hallitusten pitäisi siksi parantaa yhteistyötä keskenään ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. Jo nyt on nähty esimerkkejä siitä, miten kansalaisaktivistit voivat painostaa suuryrityksiä ottamaan huomioon ihmisoikeudet ja ympäristöasiat, Tuomioja huomautti.

Huolta Tshetsheniasta

Puheessaan Tuomioja kantoi huolta myös Tshetshenian tilanteesta ja vaati Venäjää tekemään yhteistyötä kansainvälisten järjestöjen kanssa ihmisoikeusloukkauksien täydelliseksi tutkimiseksi.

Suomi odottaa, että YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinson saa pian vierailla Tshetsheniassa, Tuomioja sanoi. Venäjän on myös tehtävä yhteistyötä Euroopan Neuvoston ja Etyjin kanssa. Ihmisoikeusloukkausten tutkimukset on aloitettava heti ja syylliset saatettava oikeuteen. Avustusjärjestöille on annettava esteetön pääsy alueelle, Tuomioja korosti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.