Tuomioja: Afganistanin-operaatio ei muuta rauhanturvalakia

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan Suomen kannalta on olennaisen tärkeää, että Afganistanin rauhanturvaoperaatio perustuu YK:n valtuutukselle.

Tuomioja korosti tänään eduskunnassa, ettei hallitus kaavaile rauhanturvalain tarkistamista tältä osin. Siihen eivät anna aihetta sen enempää Afganistan-operaatio kuin kansainvälinen kehitys yleensäkään. Nykyisen lain mukaan Suomen osallistumisen on perustuttava YK:n tai Etyjin päätökseen.

Eduskunta aloitti tänään keskustelun hallituksen selonteosta, joka koskee korkeintaan 50 suomalaisen rauhanturvaajan lähettämistä Afganistaniin. Eduskunnan istuntotauko on keskeytetty asian käsittelyn vuoksi.

Afganistan on Tuomiojan mukaan ollut jo pitemmän aikaa kriisipesäke. Maan sisällissotaan ja räikeisiin ihmisoikeusrikkomuksiin on puututtu kuitenkin vasta nyt, kun niiden yhteys kansainväliseen terrorismiin on käynyt ilmeiseksi. -Sotilaallinen voimankäyttö on mitä ilmeisemmin nopeuttanut Afganistanin kriisin ratkaisua. Se on ollut siten välttämätöntä ja oikeutettua, Tuomioja huomautti.

Voimankäyttö ei hänen mukaansa silti riitä ratkaisuksi, vaan kansainvälisen yhteisön on samalla sitouduttava tarvittaviin jälleenrakennus-, kehitysyhteistyö- ja siviilikriisinhallintatehtäviin.

Ulkoasiainvaliokunta laatii selonteosta mietinnön, joka hyväksytään huomenna. Ratkaisun Suomen osallistumisesta rauhanturvatehtäviin tekee tasavallan presidentti.

Kokkonen ihmetteli presidentin odottelua

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Paula Kokkonen (kok.) arvosteli keskustelussa päätöksentekoaikataulua. Presidentti Tarja Halosen Vietnamiin suuntautuvan lomamatkan vuoksi päätös tehdään vasta maanantaina 21. tammikuuta. Afganistan-operaatio on silloin pidettävän presidentin esittelyn ainoa asia.

Kokkonen piti asiaa valtiosääntöoikeudellisesti tärkeänä. Hän muistutti, että pääministeri toimii tarvittaessa presidentin sijaisena. -Jos presidentti sattuu lomailemaan ja maassa on tärkeitä asioita hoidettavana, niitä ei silloin hoideta, Kokkonen ihmetteli.

Istuntotauon keskeytys muutti monen kansanedustajan suunnitelmat. Kaikki eivät olleet varautuneet tulemaan eduskuntaan pariksi päiväksi keskellä tammikuuta. Poissaolopyyntöjä oli keskiviikon istunnosta tehty 37 kappaletta. Virkamatkoilla oli neljä kansanedustajaa ja yksi oli sairaslomalla. 32 kansanedustajaa oli poissa ns. muun syyn vuoksi. Tähän ryhmään kuuluivat mm. Meksikoon matkustaneet eduskunnan väestö- ja kehitysryhmän edustajat sekä henkilökohtaisten syiden vuoksi istunnosta poissa olleet kansanedustajat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat