Mainos

Tuomioja: Afganistan-kohu vakavampi kuin pelkkä tietokatkos

Kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.) arvostelee rajusti puolustusministeri Jyri Häkämiehen (kok.) toimintaa Afganistan-jupakassa.

Tuomioja sanoi MTV:n Huomenta Suomessa, että puolustusministeriö on mennyt ottamaan itselleen sellaista valtaa, joka sille ei kuulu. Tuomioja viittaa suomalaisten Afganistan-lisäjoukkojen kotiuttamiskohuun, jossa presidentin ja hallituksen välille pääsi syntymään pahalaatuinen tietokatkos vahvistusjoukkojen kotiuttamisen ajankohdasta.

Tuomioja muistuttaa, että aina kun suomalaisia sotilaita lähetetään ulkomaille tai kotiutetaan, asia kuuluu Suomen valtiojohdolle, eli presidentille ja valtioneuvostolle. Asian esittelyn pitäisi tapahtua ulkoministeriön toimesta, ei puolustusministeriön.

- Ei ole puolustusministeriön asia ilmoittaa yksin jälkikäteen, että jostain on sovittu Naton ja Ruotsin kanssa. Kyllä se on sellaista politiikka, joka kuuluu ulkoministeriölle ja presidentille, Tuomioja nuhtelee.

Tuomiojan mielestä koko Afganistan-jupakassa oli kysymys vakavammasta asiasta, kuin on annettu ymmärtää. Niin presidentti, ulkoministeri kuin pääministerikin ovat vakuutelleet julkisuudessa, että kyseessä oli pelkkä tietokatkos.

- Minun on hyvin vaikea uskoa sitä, että joku kirje olisi vain unohtunut. Kysymys on siitä, että koko asia olisi pitänyt käydä läpi niin, että se on kaikille selvä. Ei voi olla niin, että Suomessa paitsi presidentti, myös pääministeri ja ulkoministeri ovat tiettämättömiä siitä, milloin suomalaiset sotilaat tulevat ulkomailta takaisin, Tuomioja sanoo.

Eduskunta päätti taannoin, että Afganistanin presidentinvaalien ajaksi maahan lähetetään lisäjoukko turvaamaan vaaleja. Tuomioja muistuttaa, että jo tuolloin oli tiedossa, että vaalit saattavat mennä toiselle kierrokselle. Oli puhetta siitä, että sotilaat palaisivat loka-marraskuussa kotiin. Tuomiojan mielestä kotituminen kesken vaaleja tulikin kaikille muille - paitsi puolustusministeriölle - yllätyksenä.

Tuomioja uskoo, että eduskunta haluaa koko Afganistan-jupakasta perusteellisen selvityksen.

- Tärkeintähän nyt on tietysti, että pelisäännöt tulevat sillä tavalla selviksi, ettei tällainen enää toistu.

Lipposen kirjalle ei heru kommenttia

Erkki Tuomioja ei suostu toistaiseksi kommentoimaan SDP:n entisen puheenjohtajan ja pääministeri Paavo Lipposen julkaisemaa elämäkertakirjaa.

Tuomioja sanoo, ettei ole Lipposen kirjaa vielä lukenut, eikä siksi halua siinä käsiteltyjä asioita julkisuudessa kommentoida. Tuomioja mainitaan kirjassa muutamaan otteeseen.

(MTV3)

Katso kansanedustaja Erkki Tuomiojan (SDP) haastattelu (Huomenta Suomi 26.10.2009)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.