Mainos

Tuomioistuin: Pinochet voidaan vapauttaa

Chilen entisen diktaattorin Augusto Pinochetin vapauttaminen näyttää entistä todennäköisemmältä. Lontoolainen tuomioistuin torjui tänään Belgian ja kuuden ihmisoikeusjärjestön vetoomuksen, jolla ne vastustivat Pinochetin vapauttamista.

Pinochet, Augusto

Belgia ilmoitti illalla valittavansa päätöksestä - viimeisen kerran. Vielä viime viikolla Belgia kertoi harkinneensa asian viemistä Haagin kansainväliseen tuomioistuimeen, mutta hylänneensä ajatuksen. Belgian ja ihmisoikeusjärjestöjen vetoomuksen mukaan Pinochetin terveys ei ole niin heikko, etteikö hän kestäisi luovutusta Espanjaan vastaamaan valtakaudellaan Chilessä tapahtuneista ihmisoikeusloukkauksista. Niinpä Britannian sisäministerin Jack Straw n päätös harkita Pinochetin vapauttamista oli valituksen tekijöiden mukaan kyseenalainen, varsinkin kun Pinochetille tehdyn lääkärintutkimuksen tuloksia ei ole julkistettu.

Tuomari Morris Kay katsoi kuitenkin, että Straw oli toiminut laillisesti ja oikeudenmukaisesti. Lääkärintutkimusten tulosten pitäminen salassa oli sisäministeri Straw n mukaan asianmukaista potilaan oikeusturvan suojaamiseksi.

Belgialta viimeinen valitus

Belgian ulkoministeriö ilmoitti tänään, että Belgia valittaa päätöksestä - viimeisen kerran.
-Olemme pettyneitä (tuomioistuimen päätökseen), ministeriön edustaja sanoi.
Valituksen käsittely on ensi maanantaina tai tiistaina. Myös Amnesty International, yksi valituksen tekijöistä, sanoi pohtivansa uutta valitusta. Mikäli asiasta ei kuitenkaan tehdä valitusta kolmen tuomarin muodostamalle ryhmälle, asia siirtyy takaisin sisäministeri Straw n lopulliseen harkintaan. Myös sisäministerin päätöksestä voidaan edelleen valittaa.

Yli vuosi kotiarestia

Pinochet pidätettiin Lontoossa vuoden 1998 lokakuussa, kun hän toipui lontoolaisessa sairaalassa tehdystä selkäleikkauksesta. Hän on siitä lähtien ollut kotiarestissa Lontoon esikaupunkialueella. Pidätyksen taustalla oli espanjalaisen tuomarin vaatimus saada Pinochet Espanjaan vastaamaan valtakaudellaan tehdyistä ihmisoikeusrikkomuksista.

Chilen hallituksen virallisen selonteon mukaan 3197 chileläistä kuoli tai katosi tietymättömiin sotilasvallan aikana 1973-90. Pinochet, 84, sairastaa sokeritautia ja hänellä oli kaksi lievää sydänkohtausta viime vuoden syksyllä. Chilen ilmavoimien kone on saapunut Lontooseen kuljettamaan Pinochetin takaisin kotimaahan, jos Britannia vapauttaa hänet. Chilen pääkaupungissa Santiagossa uhrien omaiset sanoivat maanantaina toivovansa vielä, että Pinochetin vapauttaminen voitaisiin estää ja pitkäaikainen diktaattori joutuisi oikeuteen vastaamaan teoistaan. Kenraalin kannattajat puolestaan juhlivat lontoolaisen tuomioistuimen päätöstä.
(STT-DPA-Reuters-AP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.