Mainos

Tuomioistuin: Kostunica Jugoslavian presidentti

Jugoslavia valmistautui tänään siirtymään laillisesti Vojislav Kostunican kauteen, kun maan perustuslakituomioistuin ilmoitti Kostunican voittaneen vajaat kaksi viikkoa sitten pidetyt presidentinvaalit.

Jugoslavian ahtaalle joutunut johtaja Slobodan Milosevic puolestaan on luvannut olla käyttämättä voimatoimia maan presidentinvaalien aiheuttaman kriisin ratkaisemiseksi. Asiasta kertoi Milosevicin pääkaupungissa Belgradissa tavannut Venäjän ulkoministeri Igor Ivanov. Ivanovin mukaan Milosevic aikoo kuitenkin jatkaa politiikassa puolueensa kautta.

Jugoslavian asevoimat ei aio puuttua maan vallanvaihdokseen. Asevoimien edustaja ilmoitti, että sotilaat pysyvät erossa tilanteesta. Aiemmin tänään liikkeellä oli huhuja, joiden mukaan armeijan joukko-osastoja olisi ollut matkalla kohti Belgradia Milosevicin käskystä. Silminnäkijöiden mukaan tunnelma Belgradissa oli "rauhallinen ja iloinen", kun yli sata tuhatta ihmistä juhli kaupungin keskustassa vallan vaihtumista.

Oppositiojohtaja Kostunica on aikonut vannoa vielä tänään virkavalan maan uuden parlamentin ensimmäisessä istunnossa. Suomen Belgradin-suurlähettilään Hannu Mäntyvaaran mukaan tunnelma pääkaupungissa on odottava. Mäntyvaaran mukaan uudistusten eteneminen on ollut ehkä hitaampaa kuin vaalit voittanut Kostunica on odottanut. Uutta liittoparlamenttia ei ole saatu koolle ja sen vuoksi hänen muodollista virka-asemansa vahvistamistakaan ei ole voitu tehdä, kertoo Mäntyvaara.

Suurlähettiläs muistuttaa myös, ettei Milosevicilta ole saatu vielä virallista eroilmoitusta.

Opposition presidenttiehdokas Kostunica piti eilisiltana televisiopuheen, jossa hän esittäytyi maan uutena presidenttinä. Kostunica kertoi puheessaan näkemyksiään Jugoslavian demokratisoimisesta ja lupasi muun muassa, että hallituksen johtamat tiedotusvälineet vapautetaan.

Oppositio on perustanut Belgradiin kriisipäämajan, joka valmistelee maan uuden parlamentin ensimmäistä istuntoa, kertoi opposition edustaja Milan Protic. Proticin mukaan oppositio pyrkii saamaan edustukselliset elimet toimimaan lain mukaisesti koko Jugoslaviassa.

Venäjä antoi tuen

Myös Venäjä on antanut tukensa Jugoslavian vallansiirrolle, ja ulkoministeri Ivanovon onnitellut Kostunicaa vaalivoitosta.

Milosevicia ei nähty julkisuudessa ennen kuin jugoslavialainen tv-kanava näytti tänään kuvia Milosevicin ja Ivanovin tapaamisesta. Kuvissa Milosevic ja Ivanov keskustelivat Milosevicin virka-asunnossa belgradilaisella esikaupunkialueella, ja mukana oli myös Jugoslavian ulkoministeri Zivadin Jovanovic. Rasittuneen näköisellä Milosevicilla oli tummat renkaat silmiensä alla.


Aiemmin Milosevicin kerrottiin paenneen Kaakkois-Serbiaan lähelle Borin kaupunkia. Oppositiojohtaja Zoran Djindjicin arveli Milosevicin paenneen Beljanican kylään, joka on noin 40 kilometrin päässä Borista ja noin sadan kilometrin päässä Belgradista. Hänen kerrottiin majailevan bunkkerissa joukkojensa suojelemana. Djindjic varoitti varhain aamulla, että Milosevic saattaa valmistella vastaiskua ja oli yrittänyt, tosin turhaan, saada armeijan yksikköjä noudattaman käskyjään.

Slobodan Milosevicin veli, Jugoslavian Moskovan-suurlähettiläs Borislav Milosevic vakuutteli Milosevicin pysyneen edelleen Belgradissa. -Voitte vakuuttautua siitä, kun hän tapaa Venäjän ulkoministerin muutaman tunnin kuluttua, Borislav Milosevic sanoi uutistoimisto Reutersille aamupäivällä.

Armeijan päälliköt neuvottelivat

Uutistoimisto Tanjugin mukaan Jugoslavian armeijan päälliköt kokoontuivat tapaamiseen Belgradiin varhain aamulla. Lausuntoa odotettiin useita tunteja kestäneen tapaamisen päätteeksi, mutta sitä ei ole annettu. Uutistoimisto Betan mukaan armeija ei aio puuttua kansan juhlintaan kaduilla ja uutistoimisto Tanjug sanoo saaneensa tietää, että armeija tarttuu aseisiin vain, jos sitä itseään vastaan hyökätään.

Uutistoimisto ei kertonut, osallistuiko armeijan komentajakenraali Nebojsa Pavkovic tapaamiseen. Pavkovicia pidetään Milosevicin avainliittolaisena. Armeijan johto oli vaitonainen jo opposition eilisten mellakoiden aikana Belgradissa. Oppositio on vaatinut armeijaa tunnustamaan Kostunican vaalivoiton.

Ulkomaat valmiita poistamaan pakotteet

Kostunica puhuu kansalle 27.9. 2000.

Useat ulkomaat ovat toistaneet olevansa valmiita poistamaan Jugoslavian vastaiset pakotteet. Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton sanoo, että Jugoslavian kansa on todistanut tahtonsa sekä vaaliuurnilla että kaduilla. Clinton on jo aiemmin kehottanut presidentti Slobodan Milosevicia luopumaan vallasta.

Pakotteista on valmis luopumaan myös Euroopan unioni. Myös Suomen hallitus tunnustaa Jugoslavian uuden vallanpitäjän. Hallituksen tiedotteen mukaan presidentti Slobodan Milosevicin aika on ohi. Suomi toivoo, että tilanne selviää nopeasti ilman väkivaltaa ja Vojislav Kostunican asema maan demokraattisesti valittuna presidenttinä vahvistetaan virallisesti. Euroopan Unionin ulkoministerien on määrä päättää asiasta maanantaina.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo, että Suomi on jo pitkään epäillyt pakotteiden tehoa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin toivoo, että Jugoslavian kansainvälinen eristyneisyys saataisiin loppumaan. Putin on toivonut Jugoslavian kiistalle rauhanomaista ratkaisua.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.