Mainos

Tuomioistuimille toivotaan omaa keskushallintoa

Eriytetty keskushallinto vastaisi parhaiten riippumattomuudelle asetettuja vaatimuksia, hovioikeuden presidentit esittävät.

Hovioikeuksien presidentit haluavat tuomioistuimille oman keskushallinnon oikeuslaitoksen riippumattomuuden turvaamiseksi. Kaikkien kuuden hovioikeuden presidentit ovat jättäneet oikeusministeriölle kirjelmän, jossa esitetään uuden hallintomallin selvittämistä.

- Kyllähän me olemme kyenneet olemaan riippumattomia tähänkin asti, mutta haasteiden ja säästötavoitteiden kasvaessa on luontevampaa, että johdossa olisi tuomioistuinten oma keskusviranomainen, Rovaniemen hovioikeuden presidentti Esko Oikarinen perustelee.

- On myös muistettava, miltä järjestelmä näyttää ulospäin.

Kirjelmän mukaan oikeusministeriöstä eriytetty keskushallinto vastaisi parhaiten riippumattomuudelle asetettuja vaatimuksia. Samalla arvioidaan, että tuomioistuimissa toiveet hallintouudistuksesta ovat kasvaneet.

Presidentit viittaavat Norjan, Ruotsin ja Tanskan malleihin, joissa tuomioistuinhallinto on irrotettu ministeriöstä.

- Niidenkin perustamisen taustalla on ollut tavoite tuomioistuinten toimintaedellytysten parantamisesta ja itsenäisyyden turvaamisesta.

Nyt tulisi selvittää muun muassa tuomioistuinten keskusjohdon asema valtionhallinnossa, sen organisaatio sekä budjettioikeudet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.