Mainos

Tuomarit taiteilevat rikoslain ja perusoikeuksien välillä – esimerkkinä poikien ympärileikkaukset

Perus- ja ihmisoikeuksien merkitys on lisääntynyt oikeudenkäytössä, toteaa tuore väitös. Sen mukaan tuomarit joutuvat yhä useammin tasapainottelemaan rikoslain ja perusoikeuksien välillä.

Vaarana väitöksen tekijän, varatuomari Tatu Hyttisen mukaan on, että perusoikeuksien liiallinen painottaminen johtaa mielivaltaan ja lainkäytön ennakoimattomuuteen. Mitä enemmän oikeuksien toteuttamista sälytetään tuomioistuimille, sitä suuremmaksi mielivaltaisuuden vaara Hyttisen mukaan kasvaa.

Hän toteaa väitöksessään, että tuomarin ei pitäisi haastaa rikoslakia perus- ja ihmisoikeuksiin liittyvillä argumenteilla.

– Pikemminkin oikeusturva ja rikoslain soveltamisen ennakoitavuus edellyttävät sitä, että perus- ja ihmisoikeusmyönteisyydessä edetään pikku hiljaa, vähä vähältä rikosoikeuden rosoisuuksia hioen, Hyttinen kirjoittaa.

Hän esittää esimerkkinä syyllisyyskysymysten monimutkaistumisesta ja tuomarien harkintavallan kasvamisesta poikien ympärileikkaukset. Jos sellaisen tekijälle vaaditaan rangaistusta pahoinpitelystä, tuomioistuimen pitää päättää, onko kyseessä rikos vai sallittu uskonnon harjoittaminen. Hyttisen mukaan voi olla vaikea ratkaista, onko syyttömäksi vai syylliseksi tuomitseminen lainmukainen ratkaisu.

Väitös tarkastetaan ensi perjantaina Turun yliopistossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.