Mainos

Tuomarit: Henkilöstöleikkaukset uhkaavat oikeusturvaa

Korkeimman oikeuden presidentin mukaan tuomioistuimiin kaavaillut leikkaukset pidentäisivät käsittelyaikoja. Myös ratkaisujen laatu kärsisi.

Suomen johtavat tuomarit arvostelevat voimakkaasti oikeusministeriötä tuomioistuimiin kaavailluista henkilöstöleikkauksista. Korkeimman oikeuden ja hovioikeuksien presidentit sekä käräjäoikeuksia edustavat laamannit ovat antaneet julkilausuman, jonka mukaan leikkaukset uhkaavat kansalaisten oikeusturvaa.

- Käsittelyaikojen pitäisi lyhentyä, mutta väistämätöntä on, että asiat tulisivat ruuhkautumaan ja käsittelyajat pitenisivät entisestään. Tietysti myös ratkaisujen laatu on vaarassa, toteaa korkeimman oikeuden presidentti Pauliina Koskelo.

Valtiovarainministeriön suunnitelmissa on, että oikeusministeriön hallinnonalalta vähennettäisiin 1100 virkaa vuosina 2007-2011. Tuomareiden tietojen mukaan oikeusministeriö olisi valmis 670 viran vähentämiseen. Supistukset koskisivat pääosin tuomioistuimia, koska esimerkiksi vankeinhoito on jo nyt pahasti ylikuormittunut.

Tuomarit muistuttavat, että Suomi on jo nyt ollut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen hampaissa oikeudenkäyntien pitkän keston vuoksi.

- Käsittelyajoille ja menettelylle on sitovat kansainväliset standardit, ja niiden rikkomisen varalta yksilöä suojaavat ylikansalliset valvontamekanismit. Vaatimusten täyttämättä jättämisestä koituu valtiolle taloudellisia seuraamuksia, todetaan lausumassa.

Tuomarit huomauttavat, että tuomioistuimiin ei kulu kohtuuttomasti rahaa: tuomioistuinten osuus valtion menoista on vain puolisen prosenttia. Yleisissä tuomioistuimissa tehdään tätä nykyä noin 2800 henkilötyövuotta, joista tuomareiden osuus on noin 640.

- Tuomioistuinlaitoksen kokoon nähden suunniteltujen supistusten suuruusluokka on erittäin suuri ja tehtäviin nähden kestämätön.

Julkilausuman ovat allekirjoittaneet korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo ja kaikkien kuuden hovioikeuden presidentit. Käräjäoikeuksien edustajina ovat olleet mukana laamannit Helsingin, Forssa-Loimaan ja Tuusulan käräjäoikeuksista.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 27.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.