Mainos

Tuomarien salaa nauhoitetuista keskusteluista nousi skandaali Latviassa

Latvian korkeimman oikeuden puheenjohtaja pitää tapausta vakavana kriisinä koko oikeuslaitokselle.

Latviassa on viime päivinä kohistu salaa tehdyistä nauhoituksista, jotka sisältävät Latviassa hyvin tunnetun asianajajan ja tuomarien välisiä yksityisiä keskusteluja.

Nauhat toi julkisuuteen tutkiva journalisti Lato Lapsa, joka kertoi löytäneensä ne postilaatikostaan jo useita kuukausia sitten.

Äänitykset on tehty ilmeisesti jo muutama vuosi sitten kyseisen lakimiehen toimistossa. Ne julkaistiin tällä viikolla myös kirjana, joka on mennyt Latviassa kuin kuumille kiville.

Nauhoitukset ovat kuohuttaneet latvialaisia, koska niillä esiintyvät henkilöt käyvät keskenään paljon luottamuksellisempia keskusteluja kuin mitä oikeuslaitoksen säännöt sallivat.

Baltic Times -lehden mukaan ne antavat Latvian oikeuslaitoksesta kuvan pikemminkin jäsentensä yksityisklubina kuin puolueettomana julkisena instituutiona.

Myös Latvian korkeimman oikeuden puheenjohtaja Andris Gulans pitää tapausta vakavana kriisinä koko oikeuslaitoksen uskottavuuden kannalta.

Tiistaina Latvian presidentin Valdis Zatlersin tavannut Gulans kehotti nauhoilla esiintyviä tuomareita vetämään itse johtopäätökset toiminnastaan. Yksi on jo ilmoittanut, että aikoo jättää eroanomuksensa, Gulans sanoi.

Toimittaja Lapsa on luovuttanut äänitykset myös Latvian syyttäjänvirastolle, joka on aloittanut niistä tutkinnan. Aineiston julkaisua myös kirjana hän perusteli sillä, että aiempien kokemusten perusteella syyttäjänvirastossa asia olisi muuten voitu haudata vähin äänin.

(MTV3-STT-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.