Mainos

Tuomareille lisää palkkaa

Kaksi kolmasosaa tuomioistuinten tuomareista ja lakimiehistä saa korotuksen palkkaansa, kun tuomareiden palkkausjärjestelmä uudistuu. Oikeusministeri Johannes Koskinen ja Akava-JS:n edustajat allekirjoittivat tuomioistuimia koskevan tarkentavan virkaehtosopimuksen tänään Helsingissä. Sopimuksen piirissä on noin 1500 virkamiestä.

Tuomarit pääsevät leveämmän leivän makuun

-Tuomareiden palkkatasoa haluttiin nostaa, koska se on vuosien varrella jäänyt jälkeen sekä kansainvälisessä vierailussa että yksityisen sektorin lakimiesten palkoista. Myös eduskunnassa on esitetty huolestuneita kannanottoja tuomarien palkkauksesta, Koskinen huomautti. Palkkaus koostuu tehtävien vaativuuden perusteella maksettavasta peruspalkasta sekä aikaisemman palvelun ja työkokemuksen perusteella maksettavasta kokemuslisästä. Tuomarit saavat samalla omat palkkausluokat.

Tarkentava sopimus on muiden valtion virkaehtosopimusten tapaan vuoden mittainen, mutta kustannusvaikutukset on ajoitettu viidelle vuodelle. Ensimmäisenä vuonna palkat nousevat keskimäärin 2,1 prosenttia ja koko viiden vuoden aikana 5,8 prosenttia. Lisäksi tuomarit saavat normaalit virkaehtosopimuksiin liittyvät yleiskorotukset. Kustannukset katetaan virkaehtosopimusten järjestelyvaroin, järkeistämisellä ja budjettirahoituksella.

Valtion palkkausta pyritään kaikkiaan uudistamaan niin, että se ottaa paremmin huomioon mm. henkilökohtaisen työsuorituksen. Tuomareiden palkkauksen uudistamisesta sovittiin erikseen, koska tuomareiden riippumattomuus estää henkilökohtaisen työsuorituksen käytön palkkauksen perusteena.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.