Mainos

Tuomareilla vähän sidonnaisuuksia

Tuomareilla on Suomessa hyvin vähän sidoksia politiikkaan, yrityksiin tai järjestöihin.

Tuomareilla yllättävän vähän sidonnaisuuksia.

Uusi laki on velvoittanut myös tuomarit ilmoittamaan sidonnaisuuksistaan. Aikaisemmin näitä tietoja on kerätty vain korkeimmilta virkamiehiltä. MTV:n uutiset tutki oikeusministeriön keräämät tuomarien ilmoitukset sidonnaisuuksistaan. Sidonnaisuuksia paljastui yllättävän vähän.

MTV:n uutiset kävi läpi noion 800 tuomarin ilmoitukset omista sidonnaisuuksistaan. 800 tuomarista 500 palautti tyhjän lapun. Heillä ei siis ole mitään linkkejä mihinkään yrityksiin tai merkittäviin järjestöihin.

Sidonnaisuuksistaan kertoi 300 tuomaria. valtaosa kytkyistä on vähämerkityksisiä. Liitokset ovat esimerkiksi asunto-osakeyhtiön hallituksen jäsenyyksiä.

Sivutoimena esimerkiksi opetustöitä

Sidonnaisuusselvityksessä kävi ilmi, että 50:llä tuomarilla on sivutoimi. Sivutoiminaan monet opettavat tai kuuluvat erilaisiin lautakuntiin, jotka esimerkiksi valvovat urheilijoiden oikeusturvaa, merimiesten kuria tai ratkovat kuluttajien valituksia. 20 tuomaria on mukana eri säätiöiden hallinnossa. Vain kuusi ilmoitti tekevänsä välimiestehtäviä.

Politiikassa on mukana kymmenen tuomaria. 25 tuomaria on mukana yritysmaailmassa ja näiden lisäksi kymmeneltä löytyi kytkentä pankkiin esimerkiksi konttorin valvojan tehtävien kautta.

Kovinkaan lukuisia sidonnaisuudetksia ei siis ole.
-Se ei yllättänyt. Minusta on niinpäin, että niistä on puhuttu paljon ja näissä nousee joku yksittäistapaus esille. Meillä tuomarikunnalla keskimääräisesti ottaen ei ole aikaa tai mahdollisuutta sivutoimiin. Tuomaritehtävä on päätoimista työtä, sanoo hallitusneuvos Heikki Liljeroos oikeusministeriöstä.

Myös "napamiehiä"


Tutkitut Paperit paljastavat myös että suomessa on puolenkymmentä sellaista tuomaria, jota voi kutsua paikkakunnan napamieheksi.

Tällainen on esimerkiksi hämeenlinnalainen Harri Lintumäki, joka on kaupunginvaltuuston puheenjohtaja,

Myös napamiehiä löytyy

paikallisen kiekkoseuran HPK:n hallituksen puheenjohtaja sekä myös sm-liigan hallituksen jäsen.

Käräjätuomari Lintumäki Hämeenlinnan käräjäoikeudesta ei koe sidoksia ongelmana
-Jos käsitellään hpk:n tai hämeenlinnan kaupungin asioita niitten suhteen olen jäävi. Muuten tällainen vapaa kansalaistoiminta tai yhteiskunnallinen toiminta antavat kokonaisnäkemystä, josta on ehdottomasti hyötyä myös tuomioistuimen ratkaisutoiminnassa, sanoo Lintumäki.

Sidonnaisuusilmoituksiin kuuluu myös taloudellisia omistuksia selvittävä osa, mutta ne ovat salaisia.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.