Mainos

Tuokioita Etelä-Amerikasta

Markku Saksa: Ihmisiä ja elämää Meksikosta Tulimaahan (Siltala 2014)

Arvio: Pertti Nyberg

Pitkän linjan journalisti Markku Saksa kuvailee kirjassaan rennolla otteella Etelä-Amerikan politiikkaa, elämää ja historiaa. Koska Saksa on pitkän uransa aikana vieraillut lukuisia kertoja Etelä-Amerikassa, hän pystyy hyvin vertailemaan maanosan tapahtumia vuosikymmenten aikana.

Etelä-Amerikka on vuosien varrella vaurastunut, demokratisoitunut, konservatiivisuus on hieman vähentynyt mutta edelleen tuon maanosan elämä on jollakin tapaa epärationaalista. Saksalla on lukuisia kuvauksia esimerkiksi Argentiinasta. Hän käy läpi peronismin kauden hulluudet ja nykyhallinnon valehtelut. Saksan mukaan valehtelu on järjestelmällistä - maan tilastotoimisto on värvätty mukaan väärentämään lukuja inflaatiosta koyhien määrään. Presidentti Christina Fernandezia vastustavat virkamiehet ja tuomarit saavat lähteä viroistaan, jotta presidentillinen näkemys maan tilasta ei kokisi kolauksia.

Kirjassa siirrytään melko nopeasti aiheesta ja maasta toiseen. Välillä pysyhdytään pitemmäksi aikaa jonnekin kuten vaikkapa eteläiseen Chileen, jonne ollaan suunnittelemassa jättipatoja. Patojen avulla Saksa selvittää Chilen olematonta energiaomavaraisuutta, tulonjaon epätasaisuutta ja lopulta korruptiota. Paikallisen suulla selviää, että jättimäiset padot ovat loistava hanke politiikoille, koska miljardeja maksavasta hankkeesta riittää korruptiorahaa poliitikoille vuosikausiksi. Pienemmät hankkeet eivät tätä mahdollistaisi.

Chilestä siirrytään Boliviaan, tähän sisämaan intiaanivaltioon, jolla on 5000 miehen laivasto järvellä odottamassa pääsyä merelle. Bolivia hävisi sodan Chilelle 110 vuotta sitten ja menetti rantakaistaleensa mutta yrittää nyt saada sitä takaisin Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa.

Saksan kirjassa on lukuisia mielenkiintoisia yksityiskohtia, joista olisi voinut kirjoittaa pitempäänkin. Kiina yrittää myös Etelä-Amerikassa ostaa tai vuokrata maata samaaan tyyliin kuin Afrikasta, Patagonia on amerikkalaisten ja eurooppalaisten rikkaiden suljettu piilopaikka, Paraguayssa on tuiki tavallista että miehellä on monta naista perheineen. Näistä ja monesta muusta yksityiskohdasta olisin lukenut lisää.

Kirjassa käydään läpi huumekaupan ongelmia ja vaikutuksia elämään etenkin Meksikossa mutta myös muissa Latinalaisen Amerikan maissa. Huumeilla on myös epäsuoria vaikutuksia politiikkaan. Saksa kertoo, että esimerkiksi Bolivian vasemmistopresidentti, aymara-intiaani Evo Morales tuli valtaan, koska Yhdysvallat ryhtyi tuhoamaan maan kokaviljelmiä. Yhdysvalloissa Moralesia ei haluttu presidentiksi. Nyt tosin Moraleskin yrittää kitkeä kokaiinilehtien viljelemistä muualta kuin ns. erityisalueilta. Uruguayn vasemmistopresidentti ja entinen tupamaros-sissi "Pepe" puolestaan teki marihuanasta laillista (muita uudistuksia olivat abortin ja homoavioliittojen laillistaminen).

Etelä-Amerikasta kiinnostuneille Saksan teos on oiva matkakirja ja välähdys maanosan arkeen. Ehkä hieman suunnitelmallisempi rakenne olisi tehnyt kirjasta ryhdikkäämmän - nyt ikään kuin pompitaan paikasta toiseen ja kerrotaan niitä näitä kyseisestä paikasta. Varsinaisten maakuvausten ohella kirjassa on eräänlaisena sivujuonena kuvaus toimittajan työn muuttumisesta. Ennen oli varaa hieman juhliakin työmatkan aikana, nykyisin ulkomaantoimittajan työ on muuttunut tappotahtiseksi tarinatehtailuksi

Pertti Nyberg

Kirjoittaja toimii uutistuottajana MTV Uutisissa

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.