Mainos

Tuntuuko siltä, että on satanut ihan älyttömästi? Saatat olla oikeassa

Jos lokakuussa tuntui siltä, että sadetta piiskasi niskaan enemmän kuin tarpeeksi, niin tunne ei ollut välttämättä väärä. Viime kuussa satoi nimittäin paikoin poikkeuksellisen runsaasti.

Paikkakuntakohtaisia sade-ennätyksiä syntyi maan länsiosassa, jossa rikottiin niin vuorokauden kuin kuukaudenkin ennätyksiä.

Maan itä- ja pohjoisosassa kuukauden sademäärä jäi sen sijaan jopa hieman tavanomaista pienemmäksi.

Ei kaikkien aikojen ennätystä

Suurin sademäärä saatiin Merikarvialla, jossa kuukauden aikana ropsotti vettä 191 millimetriä. Kaikkien aikojen ennätystä tällä ei kuitenkaan vielä rikottu. Vuonna 2006 Vihdissä satoi nimittäin ennätykselliset 228 millimetriä.

– Länsi-Suomessa saatiin lokakuussa laajalti vettä yli 150 mm, mikä on reilusti kaksi kertaa kuukauden tavanomainen sademäärä, MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela kertoo.

Monilla paikoilla sademäärät synnyttivät myös tulvaennätyksiä.

–Nämä tulvat ovat johtuneet siitä, että alkusyksy oli niin poikkeuksellisen sateinen ja maaperä oli valmiiksi niin märkä.

Lokakuussa minitalvi

Lämpötilaltaan lokakuu oli melko tavanomainen Tosin pieniä erikoisuuksia siitäkin löytyy.

– Alku oli keskimääräistä lämpimämpi, sitten talvi tuli hetkellisesti myös muualle kuin Lappiin – ja loppu olikin keskimääräistä paljon kylmempi.

Lokakuun kylmin lämpötila mitattiin Sallan Naruskassa, jossa mittari painui -25,2 asteeseen. Edellisen kerran yhtä kylmiä lämpötiloja lokakuussa oli vuonna 1995.

Kuukauden korkein lämpötila, 16 astetta, mitattiin puolestaan Hämeenlinnassa.

Lokakuussa koko maahan saatiin myös ensilumi.

– Etelään ja länteen tuo lumi tuli normaalista kaksi viikkoa etuajassa, ihan niin kuin ennustimmekin jo syyskuun puolella, Jokela toteaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.