Tunnustuspalkkio korvaa kiinniottopalkkion - mutta poliisi ei sitä saa

Rikosseuraamuslaitos on esittänyt Oikeusministeriölle vangin kiinniottopalkkiosta luopumista. Jo nyt on kuitenkin käytössä tunnustuspalkkio, jonka rikosseuraamuslaitoksen oma henkilöstö voi saada poikkeuksellisen ansiokkaasta toiminnasta.

Kiinniottopalkkio on ollut voimassa nyt 20 vuotta, ja sen on voinut saada yksityishenkilö tai esimerkiksi poliisi, joka on ottanut kiinni etsintäkuulutetun vangin vapaa-ajallaan.

Rikosseuraamuslaitoksessa kiinniottopalkkion antamista on pidetty byrokraattisena ja vaikeana. Nyt laitos onkin esittänyt Oikeusministeriölle koko kiinniottopalkkiosta luopumista.

Henkilöstö palkitsemisjärjestelmän uudistuksen yhteydessä rikosseuraamuslaitokseen luotiin kuitenkin uusi palkkio, jonka voi saada laitoksen omaan henkilökuntaan kuuluva työntekijä. Rikosseuraamuslaitoksessa työskentelee noin 3200 ihmistä vankeinhoidossa, yhdyskuntapalvelussa ja hallinnossa.

Uuden tunnustuspalkkion suuruus on sadan euron kiinniottopalkkiota suurempi. Tunnustuspalkkio on arvoltaan 250 euroa, ja sen voi saada rohkeasta ja päättelykykyä vaatineesta toiminnasta.

— Tunnustuspalkkio voidaan myöntää poikkeuksellisen neuvokkaasta toiminnasta. Esimerkiksi vankilatulipalo voisi olla sellainen tilanne, jossa ansiokkaasta toiminnasta voisi saada palkkion, sanoo erityisasiantuntija Matleena Kurki-Suutarinen rikosseuraamuslaitoksesta.

Selkeä ero vanhaan kiinniottopalkkioon on se, että tunnustuspalkkiota ei myönnetä tavallisille kansalaisille eikä poliisille. Tunnustuspalkkio on tarkoitettu vain rikosseuraamuslaitoksen työntekijöille.

Kiinniottopalkkion poistamisesta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat