Mainos

Tunnistelennoista vastaava: Ilmatilaloukkaukset eivät olleet vakavia

Ilmavoimissa tunnistelennoista vastaava operatiivinen päällikkö, eversti Sampo Eskelinen ei pidä venäläiskoneiden toissaviikkoisia ilmatilanloukkauksia vakavana.

- Suomen toimintaympäristö on vakaa ja rauhallinen, joten ei ole perusteltua syytä, että nämä loukkaukset voisi luokitella vakavaksi, MTV:n aamun uutisissa vieraillut Eskelinen sanoi.

Eskelisen mukaan toukokuun 20. päivän tapahtumiin eivät vaikuttaneet lentäjien ylityövapaat tai lomat.

- Kello 17:n jälkeen täysin sotilaslentoreitillä oleva ilma-alus poikkesi hieman reitiltään ja loukkasi Suomen ilmatilaa. Tuntia myöhemmin tuli toinen loukkaus, jossa alus suuntautui ensin Viroon, kunnes muutti jyrkästi suuntaansa ja oli alle minuutissa Venäjän ilmatilasta Suomen ilmatilassa. Tietysti taustalla keskustelimme asiasta ja lennonjohto oli yhteydessä tähän alukseen. Se tunnistettiin ja sen kutsu tiedettiin, Eskelinen kertoo, miksei konetta lähdetty tunnistamaan ilmasta käsin.

- Mutta me muutimme käytäntöjä siltä illalta. Kun se kolmas kone tuli myöhemmin, se tunnistettiin sitten hävittäjillä, näkötunnistuksena, Eskelinen kertoo.

Tuolloin Hornetit rikkoivat äänivallin eteläisessä Suomessa.

Eskelinenkin on tänään eduskunnassa puolustusvaliokunnan kuultavana.

- Kansanedustajat voivat kysyä syvällekin meneviä turvallisuuspoliittisia kysymyksiä toimintatavoista, mutta se kuuleminen ei ole julkinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.