Mainos

Tunnettu puolalaiskirjoittaja oli agentti?

Puolan viranomaiset ovat käynnistäneet useita tutkimuksia, joiden tavoitteena on saattaa kommunistihallinnon aikana rikoksia tehneet oikeuden eteen.

Puolalainen kirjailija ja toimittaja Ryszard Kapuscinski vakoili aikanaan kommunistihallinnon hyväksi, kertoi Puolan Newsweek-lehti tänään. Edesmennyt Kapuscinski työskenteli muun muassa kansallisen uutistoimiston kirjeenvaihtajana konfliktialueilla. Häntä veikattiin usein Nobel-palkinnon saajaksi.

Newsweek julkisti otteita Kapuscinskin tiedoista, joita säilytetään valtion arkistoissa. Niiden perusteella hänen epäillään toimineen salaisen poliisin agenttina vuosina 1967-1972. Siihen aikaan maasta olisi ollut lähes mahdoton päästä ulkomaille, ellei olisi suostunut yhteistyöhön vallanpitäjien kanssa.

- Yhteistyön aikana hän osoitti olevansa halukas, mutta hän ei välittänyt merkittäviä dokumentteja, Newsweek siteerasi Kapuscinskin kansiota.

Puolassa on alettu etsiä entisiä vakoojia yhä kiihkeämmin, kun Jaroslaw Kaczynskistä tuli pääministeri ja hänen veljestään Lechistä presidentti. Esimerkiksi Varsovan arkkipiispa joutui eroamaan epäilyjen takia vuodenvaihteessa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.