Mainos

Tunisiassa äänestys sujunut rauhallisesti

Pohjoisafrikkalaisessa Tunisiassa äänestys historiallisissa parlamenttivaaleissa on sujunut rauhallisesti. Vaalien sujumista on ollut turvaamassa 80 000 poliisia ja sotilasta.  

Pääministeri Mehdi Jomaa varoitti vaalien alla ääri-islamilaisten iskuista vaaleja vastaan.  

Äänestysinnon pelättiin ennakkoon jäävän alhaiseksi, mutta ainakin pääkaupungissa Tunisissa vaalihuoneistojen edustalle on syntynyt jopa jonoa.  

– Näyttää siltä, että aika lailla innokkaasti ovat ihmiset aamulla lähteneet liikkeelle, kertoo Suomen Tunisian-suurlähettiläs Tanja Jääskeläinen puhelimitse Tunisista.  

Jääskeläisen korviin ei ollut myöskään kantautunut tietoja pelätyistä välikohtauksista. Turvallisuusjoukot ovat hänen mukaansa olleet varsin aktiivisesti liikkeellä vaalien alla.  

– Kyllä hallitus ja viranomaiset ovat varmaan ottaneet uhkan aika tosissaan, Jääskeläinen arvioi.  

Arabikevään mullistukset alkoivat yli kolme vuotta sitten juuri Tunisiasta, ja maa on arabimaista ainoa, jossa vallanvaihdon jälkeen pystytään järjestämään kunnolliset parlamenttivaalit.

Suurlähettiläs Jääskeläisen mukaan vaaleja on valvomassa satoja ulkomaisia ja tuhansia tunisialaisia tarkkailijoita. Hyvä seuranta varmistaa hänen mukaansa sen, että vaalien sujumisesta saadaan realistinen kuva.  

Vaalien voittajaksi on povattu islamilaista Ennahda-puoluetta. Se joutunee kuitenkin muodostamaan yhteishallituksen maallisempien puolueiden kanssa.   

Vaaliviranomaisilla on ensi perjantaihin aikaa julkistaa vaalien tulokset. Ensi kuussa Tunisiassa ovat vuorossa presidentinvaalit.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.