Mainos

Tunisian historialliset vaalit voitti maltilliset islamistit

Tunisiassa maltillinen islamistinen puolue on voittanut parlamenttivaalit. Jo ennakkoon vaalien voittajaksi povatusta Ennahda-puolueesta tulee näin ollen edustajiltaan suurin perustuslakia säätävässä neuvostossa.

Ennahda-puolue saa 90 paikkaa 217-paikkaisessa neuvostossa. Toiseksi suurimmalla ryhmällä, maallisella ja vasemmistolaisella kongressipuolueella on 30 edustajaa. Kolmantena on niin ikään maallinen Ettakatol-puolue 21 edustajalla.

Vaalit olivat ensimmäiset vapaat vaalit maassa vuosikymmeniin. Tunisian pitkäaikainen johtaja Ben Ali häädettiin maasta tammikuussa.

Hallistus muodostetaan kuukauden sisällä

Ennahda ilmoitti aiemmin tällä viikolla aloittaneensa hallitusneuvottelut muiden ryhmien kanssa ja pyrkivänsä muodostamaan hallituksen kuukauden sisällä.

Mahdollisena kuitenkin pidetään, että vasemmistoryhmät muodostaisivat keskenään koalition, joka sulkisi Ennahdan oppositioon.

Voittajapuolue tukee niin naisia kuin uskonnottomiakin

Ennahdan johtaja Rachid Ghannouchi vakuuttaa, että hänen puolueensa tukee niin naisten kuin uskonnottomienkin oikeuksia.

– Tunisia on kaikkia ihmisiä varten, hän sanoi.

Parlamentin tehtävänä on laatia maalle uusi perustuslaki, valita väliaikaishallitus sekä nimetä presidentti. Tunisia oli ensimmäinen arabikevään kansannousuvaltio, jossa järjestettiin vaalit.

Poliisi joutui puuttumaan mellakoihin

Vaalien tulos on aiheuttanut mellakoita. Tulokseen tyytymättömät oppositiopuoleen kannattajat ovat sytyttäneet muun muassa kaupunginjohtajan rakennuksen palamaan Sidi Douzidissa.

Poliisi on joutunut käyttämään kyynelkaasua hajoittaakseen satojen mielenosoittajien kokoontumiset.

(MTV3 - Reuters - STT - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.