Mainos

Tummaihoiset horjumatta Obaman tukena

(Kuva: EPA/JEFF KOWALSKY)

Yhdysvaltain presidentinvaalien lähestyessä mielipidetiedusteluja tehdään päivittäin ja niitä analysoidaan loputtomasti. Äänestäjiä lokeroidaan mitä erilaisimmin perustein ja yksi niistä on ihonväri. Selkeimmin yhtä köyttä vetävät tummaihoiset, joista peräti 95 prosenttia kannattaa presidentiksi demokraattien Barack Obamaa.

Obaman ollessa ensimmäinen tummaihoinen, jolla on realistiset mahdollisuudet nousta Yhdysvaltain presidentiksi, hänen nauttimansa kannatus mustien keskuudessa on ymmärrettävästi korkealla. Washington Postin ja ABC-tv-yhtiön gallup-tulos on kuitenkin hätkähdyttävä. Koska osa kyselyyn vastanneista ei osannut sanoa kantaansa tai kannatti pienpuolueiden ehdokkaita jäi republikaanien John McCainille vain kahden prosentin kannatus.

Obaman ei kuitenkaan voi väittää hyötyvän ihonväristään oleellisesti, sillä aiemmissakin vaaleissa mustat ovat tukeneet vahvasti demokraatteja. Lisäksi Stanfordin yliopiston taannoinen tutkimus osoitti huomattavan osan valkoihoisista suhtautuvan kielteisesti mustiin- osin tietoisesti ja osin tiedostamatta. Tutkimuksen mukaan Obaman kannatus olisikin kuusi prosenttiyksikköä nykyistä korkeampi jos hän olisi valkoihoinen.

"Puhumme vain Obamasta"

Julie Griffith, tummaihoinen houstonilaisen PR-firman johtaja, kertoi Washington Postin haastattelussa tummaihoisten puhuvan vain Obamasta.

- Puhumme kampanjasta. Puhumme Sarah Palinista. Puhumme mahdollisesta Obaman salamurhayrityksestä. Voimme puhua Obamasta vaikka koko päivän, Griffith summaa.

Näin tehdään myös mustia kuuntelijoita keräävillä puheradioasemilla, mutta kovin kriittisiä äänenpainoja Obaman suhteen on turha odottaa kuulevansa. Mustat ovat panneet demografisena ryhmänä keskinäiset kiistansa hyllylle. Historiallinen vaalivoitto on lähellä, mutta kuten itsekin aikanaan presidentiksi pyrkinyt Jesse Jackson muistuttaa, Obaman hyvä gallup-menestys ei saa tuudittaa hyvänolon tunteeseen. Jackson lataakin Washington Postissa nyrkkeilytermein.

- Vaikka McCain onkin jo köysissä, täytyy vielä jatkaa iskemistä.

(MTV3)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.