Mainos

Tulvia halutaan hallita lailla

Maa- ja metsätalousministeriön tulvariskityöryhmä ehdottaa lakia tulvariskien hallinnasta. Lain avulla vähennettäisiin tulvariskejä, ehkäistäisiin ja lievennettäisiin tulvavahinkoja sekä lisättäisiin varautumista tulviin.

Lain avulla pantaisiin täytäntöön EU:n tulvadirektiivi Suomessa. Laki koskisi vesistötulvia, meritulvia ja taajamien rankkasadetulvia. Tulvariskien hallinta sovitettaisiin yhteen vesistöalueen muun hoidon sekä alueiden käytön suunnittelun kanssa. Myös alueiden kehittämiseen tähtäävät maakuntaohjelmien tavoitteet tulisi ottaa suunnitelmissa huomioon.

Työryhmän mielestä tulvavahinkojen korvausjärjestelmää tulee kehittää niin, että vesistö-, meri- ja hulevesitulvista aiheutuvat rakennus- ja irtaimistovahingot voitaisiin korvata tulvatyypistä riippumatta kattavasti, selkein perustein ja vahingonkärsijän kannalta kohtuullisessa ajassa. Työryhmä pitää kannatettavana mallia, jossa tulvavahingot korvattaisiin vahinkovakuutuksista kuten omaisuusvahingot yleensä.

Ilmastonmuutoksen arvioidaan lisäävän tulvia Suomessa. Lumen sulamisvedet ja vesisateet lisääntyvät talvisin. Vastaavasti kevättulvat pienenevät. Rankkasadetulvien arvioidaan yleistyvän kesällä keskikokoisissa ja pienissä vesistöissä sekä taajamissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.