Mainos

Tulvia Etelä-Suomessa - joet ja ojat paikoin täynnä vettä

Viikonlopun sateiden jäljiltä etenkin monet Etelä- ja Keski-Suomen joet ja ojat ovat täynnä vettä. Paikoin joet ovat tulvineet teille ja pelloille. Torstaina Suomeen saapuu jälleen runsaita sateita.

Sunnuntain paikoin ennätykselliset vuorokausisateet saivat pienten vesistöjen ja ojien pinnat korkealle ja paikoin tulvimaan. Suomen ympäristökeskuksen mukaan tulvia on ollut muun muassa Vantaan-, Porvoon- ja Mustijoella. Vedenkorkeudet ovat nousseet paikoin yli metrillä ja tulvat ovat levinneet pelloille ja teille. Maa on nyt niin märkää, että vesi ei enää imeydy.

– Pellot ovat paikoin litimärkiä, eikä niihin ole koneilla asiaa. Märkää on ollut koko vuosi. Hyvä, että näinkin vähällä on selvitty, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Järvistä erityisen korkealla on Saimaa. Sateet ovat nostaneet viime päivinä myös Saimaan vedenkorkeutta, joka oli lisäjuoksutuksilla kääntynyt hitaaseen laskuun. Ennusteen mukaan Saimaan pinta alenee lokakuun loppuun mennessä 5-20 senttimetriä, mutta pysyy erittäin korkealla ainakin vuodenvaihteeseen saakka. Vedenkorkeus voi tietää ongelmia mökkiläisille.

– Kun jäätyminen alkaa, voivat laiturit jäädä jäihin, sanoo Bertel Vehviläinen.

Runsaita sateita on tulossa jälleen torstaina.

– Tämän hetken ennusteen mukaan näyttää siltä, että rankimmat sateet osuvat Länsi-Suomesta Kainuuseen ulottuvalle linjalle, sanoo MTV3:n meteorologi Pekka Pouta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.