Mainos

Tulvavedet laskuun Jakartassa

Viranomaiset yrittävät nyt estää kulkutautien leviämisen Indonesian pääkaupungissa samalla, kun muualla maailmassa kärsitään muun muassa ennätyksellisestä kuivuudesta.

Tulvavedet ovat alkaneet laskea Indonesian pääkaupungissa Jakartassa ja asukkaat alkaneet palata koteihinsa. Tulvissa on kuollut noin 50 ihmistä ja yli 260 000 on edelleen majoittuneina väliaikaisiin suojiin.

Kaupat on avattu, mutta monin paikoin sähköt ja vesihuolto ovat edelleen poikki. Kaupungin alavilla paikoilla vesi on yhä korkealla.

Indonesian terveysministeriön mukaan osiin kaupunkia ruiskutetaan desinfiointiainetta tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Tulvien pahimmille tuhoalueille on toimitettu tonneittain lääkkeitä sekä ruokaa, ja noin 3000 sairaanhoitajaa ja lääkäriä on lähetetty avustamaan uhreja.

Apua on myös alkanut saapua ulkomailta. Euroopan komissio on luvannut hätäapua noin 600 000 euroa ja mm. Singaporen Punainen Risti runsaat 24 000 euroa.

Indonesian kehitysministeri Paskah Suzetta vakuuttaa, ettei tulvien tiedetä aiheuttaneen vakavia sairauksia. Viranomaisten mukaan myöskään uusia rankkasateita ei ole tulossa lähipäivinä.

Indonesian ympäristöministeri Rachmat Witoelar on sanonut tulevien johtuneen liiallisesta rakentamisesta alueilla, joilla veden pitäisi päästä valumaan maahan. Jakartan kuvernööri Sutiyoso taas sanoi, että tulvat ovat "aika ajoin toistuva luonnonilmiö".

Britannia varautuu lumentuloon, Pekingissä ennätyslämmintä

Britanniassa varaudutaan liikennekaaokseen, kun luvassa on huomiseksi talven sankin lumisade suurimpaan osaan maata.

Tielaitos kehottaa välttämään turhia automatkoja, jos keli äityy vaaralliseksi. Yhteensä 400 ajokkia on valmiina levittämään suolaa valtateille lumen sulattamiseksi. Rautatiet varustautuvat ruiskuttamaan jäänpoisto- ja jäätymisenestoaineita raiteille.

Kiinassa Pekingissä on mitattu lämpöennätyksiä, ja osassa maata vallitsee kuivuus. Alkuvuosi on ollut Pekingissä lämpimin 167 vuoteen. Magnolia on puhjennut kukkaan kuukausia tavallista aiemmin, kun lämmintä on ollut enimmillään 16 astetta.

Pekingin observatorion johtaja Guo Hu arvioi, että 1980-luvulta alkanut talvikelien lauhtuminen on seurausta maailmanlaajuisesta ilmastonmuutoksesta. Myös Shanghaissa ja itäisessä Anhuin maakunnassa on myös poikkeuksellisen lämmintä.

Kuivuus koettelee luoteista Shaanxia, missä ainakin 300 000 ihmisellä on pulaa juomavedestä. Myös vedensaannissa karjalle on vaikeuksia ja sadot ovat vaarassa. Kuivuus on haittana paikoin myös maan koillis- ja luoteisosissa.

Australia kärsii ennätyskuivuudesta. Pääministeri John Howard on julistanut vesiturvallisuuden maan suurimmaksi haasteeksi. Queenslandin osavaltion pääministeri Peter Beattie on sanonut, että alueella on pakko siirtyä kierrätetyn juomaveden käyttöön vesipulan takia.

Tuore raportti varoittaa Sydneyn ajautuvan vesipulaan, jos vedenkulutusta ei vähennetä puolella ja kuivuus yleistyy ilmaston lämpenemisen myötä.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.