Mainos

Tulvaveden pumppaus alkoi New Orleansissa

Poliisi aikoo tyhjentää New Orleansin raivaus- ja kuivatustöiden ajaksi tarvittaessa pakkokeinoin. Viranomaiset muistuttavat, että tulva-alueella on yhä suuri tautiriski. Yli puolet kaupungista on edelleen veden alla.

New Orleansissa aloitellaan hirmumyrskyn tuhojen raivaamista. Armeijan pioneerijoukot ovat saaneet korjatuksi Pontchartrainjärven tulvavalliin puhjenneen suuren aukon ja ovat pumppaamassa kaupungin vallannutta tulvavettä takaisin järveen. Veden pinta on laskenut jo hieman. 60 prosenttia kaupungista on kuitenkin vielä veden alla, kertoi pormestari Ray Nagin tiistai-iltana.

Viranomaisten tavoitteena on tyhjentää New Orleans kokonaan asukkaista raivaus- ja vesien pumppaustöiden ajaksi. Poliisi varoittaa, että evakuoinnista kieltäytyvät voidaan siirtää kaupungista pakolla.

- Täällä ei ole mitään syytä olla. Ei työpaikkoja, ei koteja, ei hotelleja, ei yhtään mitään, sanoi New Orleansin poliisin varapäällikkö Warren Riley.

Tulvaveden pumppaamisen arvellaan kestävän useita kuukausia. Presidentti George W. Bush on kierrellyt tuhoalueella valamassa uskoa raivaustyön tekijöihin.

- Työtä on paljon. Kaikki ei ole sujunut hyvin, mutta nyt virheet oikaistaan. Ja kun työ saadaan oikealle uralle, niin kaksinkertaistamme ponnistelumme, Bush sanoi.

Bush myöntää, ettei pelastus- ja raivaustöissä päästy alkuun niin nopeasti kuin olisi pitänyt. Presidentin kannatus on laskenut edelleen hirmumyrskyn hitaasti käynnistyneiden pelastustöiden takia.

Alueella vakava kulkutautien riski

Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeri Michael Chertoff sanoi ymmärtävänsä, miksi ihmiset haluavat pysytellä kotiensa lähettyvillä, mutta varoitti, että tulva-alueella on vakava tautiriski.

Poliisilla on valtuudet pakottaa asukkaat poistumaan New Orleansista, mutta poliisi ei pysty vielä tässä vaiheessa toteuttamaan pakkosiirtoja. Poliisi aikoo myös estää ketään palaamasta New Orleansiin toistaiseksi.

Samaan aikaan tuhannet ihmiset ovat palanneet tutkimaan kotiensa vaurioita varakkaassa Jefferson Parishin lähiössä, joka säilyi myrskystä ja tulvasta suhteellisen vähin vaurioin.

Tiet alueelle ovat ruuhkautuneet pahoin. Viranomaisten mukaan alueen asukkaat saavat vierailla kodeissaan päiväsaikaan torstaihin saakka, mutta yöksi heidän on poistuttava.

Ympäristökatastrofi uhkaa tuhoaluetta Katrina-hurrikaanin jälkeen

New Orleansin kaduilla lilluvan myrkyllisen veden pumppaaminen Mississippijokeen ja Pontchartrainjärveen huolestuttaa ympäristöasiantuntijoita. Kemikaaleja ja ulosteita sisältävä liete uhkaa myrkyttää joen suistoalueen Meksikonlahdella, sanovat asiantuntijat. Viranomaiset ovat juuri aloittaneet tulvaveden koostumuksen selvittämisen.

Louisianan ympäristönvalvontaviranomaiset sanovat, että tulvaveden pumppaaminen järveen ja Mississippiin näyttää olevan ainoa vaihtoehto. Pumpattavaa vettä ei pystytä puhdistamaan nyt, sillä sitä varten pitäisi rakentaa laitteistot.

Tulvavedessä on mm. bensiiniä, erilaisia kemikaaleja ja ihmisjätöksiä. New Orleansin itäpuolella tulvavesi on teenväristä ja haisee palaneelta rikiltä. Pinnalla on ohut öljykalvo. Se on siivottava pois kodeista, tehtaista, sairaaloista ja kaikista muista rakennuksista.

Katrina maksaa jopa 50 miljardia dollaria

Hirmumyrsky Katrina voi aiheuttaa vakuutusyhtiöille jopa 50 miljardin dollarin korvauskulut, arvioi brittiläisen vakuutusyhtiön Brit Insurancen toimitusjohtaja Dane Douetil analyytikkotapaamisessa Lontoossa tänään. Tähänastiset arviot kuluista ovat vaihdelleet 30:n ja 35 miljardin dollarin välillä. Douetilin mielestä lopullinen summa asettuu lähemmäksi 50:tä miljardia.

Vakuutus- ja pankkialalla hiukan epäillään näin suurta arviota. Toisaalta suuriakin korvausvaatimuksia voidaan ottaa vastaan. Jälleenvakuuttajilla on nimittäin tulossa tänä vuonna hyvä tulosvuosi, joten niillä on puskureita maksaa tulevaisuudessa jotain ulos.

Uutistoimisto Reutersin keräämien arvioiden mukaan 50 miljardiin yltävä korvaussumma söisi alan toimintakykyä melkoisesti. Tähän ei vielä kuitenkaan uskota. Tosin vielä ei myöskään tiedetä kaikkia Katrinan aikaansaannoksia.

(MTV3-AFP-STT)

(Kymmenen uutiset 06.09.2005)

Katso myös:

(Seitsemän uutiset 06.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.