Mainos

Tulvavaara pohjoisessa: Tulva katkaissut myös suositun Karhunkierroksen

Tulvakeskus ja Lapin Ely-keskus ennustavat moniin Pohjois-Suomen jokiin tavallista suurempia kevättulvia. Tulvat ovat katkaisseet myös suositun Karhunkierroksen reitin.

Lämmin sää on saanut Lapissa lumet sulamaan nopeasti. Se on puolestaan lisännyt tulvariskiä.

Ounasjoella virtaama kasvaa nopeasti. Kittilässä vedenkorkeus on noussut metrillä kahdessa päivässä.

Kittilän kevättulvasta ennustetaan jopa keskimääräistä suurempaa, ja vedenpinta voi nousta vahinkorajalle. Vesi saattaa nousta Kittilässä viemäreihin jo huomenna. Tulvahuippua ennustetaan viikonlopulle.

Muutamaksi päiväksi viilenevä sää hidastaa virtaamien kasvua. Toisaalta alueelle ennustetut sateet saattavat nostaa virtaamia nopeastikin.

Karhunkierroksen reitti poikki tulvan takia

Kemijoen kevättulva on keskimääräinen tai sitä pienempi, ja tulvahuippu on ylihuomenna tai perjantaina. Kuusamon Oulankajoelle ennustetaan tulvahuippua ylihuomiseksi.

Metsähallituksen mukaan suositun Karhunkierroksen reitti on poikki Koutajoen riippusillan kohdalla tulvan takia. Retkeilijät ohjataan kiertoreitille maantielle.

Suuret Lapin joet ovat vapautuneet jäistä

Ivalojoen tulvahuipun ennustetaan olevan keskimääräistä pienempi. Sään viileneminen hidastaa Ivalojoella virtaamien kasvua ja siirtää tulvahuipun todennäköisesti ensi viikon alkuun.

Tornionjoella kevättulvahuiput ajoittuvat ensi viikolle ja ovat ennusteiden mukaan keskimääräistä suurempia.

Torniossa ja Pellossa vedenkorkeudet voivat nousta vahinkorajojen tuntumaan. Tulvien lopullisen suuruuden ratkaisee kuitenkin seuraavan viikon sää.

Suurimmat Lapin joet ovat aukoneet jääpeitteensä rauhallisesti ja ovat pääosin jo jäättömiä.

Lokan ja Porttipahdan vedenkorkeudet ovat lähteneet nousuun lumien sulaessa. Kemijärven pinta on nyt nousussa säännöstelyn lupaehtojen mukaisesti ja järvi on täynnä toukokuun lopulla. Inarijärven vedenpinta on puolestaan noin 20 senttiä ajankohdan keskitasoa alempana.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.