Mainos

Tulvatkin mahdollisia kesän kovimpana ukkospäivänä

Ilmatieteen laitos ennustaa tästä päivästä kesän kovinta ukkospäivää. Sade- ja ukkoskuuroja saadaan erityisesti lännessä ja pohjoisessa. Voimakkaimpiin ukkosiin voi liittyä myös raekuuroja.

- Ilmamassan rajapinta liikkuu tämän kuuman ilmamassan sisällä, eli erityisesti Pohjanmaalle on virtaamassa tilapäisesti muutaman asteen viileämpää ilmaa. Huomenna ilma lämpenee sielläkin, kertoo Forecan meteorologi Juha Föhr.

Föhr ei kuitenkaan allekirjoita Ilmatieteen laitoksen arviota kesän kovimmasta ukkospäivästä.

- Helteiden pitkittyessä ukkoset lisääntyvät. Siinä mielessä on erikoista väittää juuri tämän päivän ukkosia kaikkein voimakkaimmiksi. En ihan ymmärrä sitä, että aina jahdataan ennätyksiä. Ukkoset on ukkosia, ja niissä on aina ollut huomattavia sademääriä.

Kuurot pysyttelevät pitkälti samoilla alueilla, joten taajamissa voi jopa tulvia. Paikallisesti saattaa sataa useita kymmeniä millejä.

- Voimakkaissa ukkoskuuroissa sademäärät ovat hetkellisesti suuria. Jos kuuro on kaupunki- tai taajama-alueella, jossa viemäri ei vedä, niin tietysti tulvii, Föhr sanoo.

Sää jatkuu lämpimänä viikon loppuun asti. Lämpimintä on kaakossa ja idässä, missä voidaan rikkoa taas lämpöennätyksiä. Muualla sää viilenee hieman.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen mukaan sää näyttää jatkuvan jonkin verran tavanomaista lämpimänä elokuun alkupuolelle saakka.

- Hyvin lämmin säätila näyttäisi jatkuvan niin pitkälle kuin sitä voidaan tieteellisessä mielessä nähdä. On kuitenkin ihan spekulaatiota miettiä, kuinka pitkään tällainen sää voi jatkua. Uskaltaisin kuitenkin sanoa, että ainakin lähiviikot ovat varsin lämpimiä. Ukkoskuurojen riski kasvaa hellejakson pitkittyessä, niitä voi tulla jopa päivittäin, meteorologi Föhr sanoo.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.