Tulvatilanne rauhoittunut

Pelastuslaitokset eivät ole saaneet enää uusia veden nousuun liittyviä hälytystehtäviä.

Talvimyrskyn aikaan saamat tulvat eivät aiheuttaneet yöllä uusia tuhoja Suomen etelä- ja lounaisrannikolla. Rannikkokaupunkien pelastuslaitoksissa ei enää ole kirjattu uusia veden nousuun liittyviä hälytystehtäviä.

Tulvan sulkemat tiet on valtaosin saatu auki ja vettä pumpattua talojen kellareista.

Helsingissä vettä valuu yhä maanalaisiin

Viikonvaihteen tulva työllistää edelleen pelastuslaitosta Helsingissä. Tilanne on pelastuslaitoksen mukaan kuitenkin hallinnassa

Eniten huolta on aiheuttanut maan alla kulkeviin yhteiskäyttötunneleihin valuva vesi. Kallioon louhituissa yhteiskäyttötunneleissa kulkevat kaukolämpö-, sähkö-, puhelin-, vesi- ja viemäriputket. Tunneleihin työntyy vettä viemäriverkostosta.

Sen sijaan tulvan torjunnassa käytettävien sanomalehtipaalien ja hiekkasäkkien purku päästiin aloittamaan aamupäivällä.

Meren pinta nousussa

Merentutkimuslaitoksen mukaan merivesi oli aamulla Suomenlahdella reilut 70 senttiä keskimääräistä korkeammalla. Pohjanlahdella vastaava lukema oli maksimissaan 63 senttiä.

Erikoistutkija Pekka Alenius Merentutkimuslaitokselta kertoo, että merivesi on jälleen lievässä nousussa.

- Sen pitäisi taas ensi yönä nousta, mutta ei läheskään niin paljon kuin sunnuntaiaamuna, Alenius sanoo.

Ennusteiden mukaan nousu jää esimerkiksi Helsingissä alle metrin. Eilisaamuna vedenpinta käväisi siitä vielä puolisen metriä ylempänä. Meriveden korkeutta nostavat tuulet ja niin kutsuttu kylpyhuone-efekti, joka saa veden heilahtelemaan Suomenlahden ja Itämeren muodostamassa suljetussa altaassa.

- Tämmöiset oikein suuret nousut ovat hyvin harvinaisia. Yleensä ne jäävät sellaisiksi yksittäisiksi piikeiksi, Alenius kertoo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat