Mainos

Tulvatilanne hellitti Pohjanmaalla

Keski-Pohjanmaalla tulvahuippu on vielä edessä.

Aurinkoinen ja lämmin sää on helpottanut tulvatilannetta Pohjanmaalla päivän aikana ja vedenpinta on kääntynyt laskuun useissa paikoissa. Länsi-Suomen ympäristökeskuksen tulvajohtajan Martti Kujanpään mukaan suurin tulvauhka on tältä keväältä Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla ohi. Keski-Pohjanmaalle tulvahuippua odotetaan lähipäiviksi.

Kokonaan tulvaongelmien kimpussa ahkeroineet pelastus- ja ympäristöviranomaiset eivät silti ole saaneet huokaista, sillä jääpadot aiheuttivat yhä ongelmia.

Viime yönä Kyrönjoki tulvi muutamien talojen kellareihin Vähänkyrön Merikaarrossa. Tilanne helpottui, kun jokeen jumittunut jääpato laukesi puolenyön jälkeen.

Aamun kriittisimmät hetket elettiin puolestaan Kyrönjoen suualueella Mustasaaren Koivulahdessa. Vesi nousi alueella, sillä joen jäät olivat pakkautuneet suualueelle kilometrien mittaiseksi jääpadoksi. Jääpadot estivät joen virtaamisen mereen ja nostivat vedenpintaa.

Jääpato lähti kuitenkin liikkeelle iltapäivän aikana, ja tilanne helpottui heti. Pelastuslaitoksen arvion mukaan veden pinta laski jääpatojen lähdettyä metrillä muutamassa tunnissa.

Päivällä jäät puolestaan patoutuivat Kruunupyynjoella ja nostivat vettä Kruunupyyn keskustan läheisyydessä. Tulvavesi nousi yhden kaupan kellariin, muut keskusta-alueen rakennukset eivät olleet vaarassa. Lisäksi valtatie kahdeksalla liikenne jouduttiin hetkeksi katkaisemaan aamupäivällä, kun jäämassoja raivattiin joesta kaivinkoneen avulla.

Tulvahuippu vasta tulossa Keski-Pohjanmaalle

Suurimpana syynä Pohjanmaan tulviin on tänä keväänä ollut poikkeuksellisen paksu jää, joka on liikkeelle lähtiessään muodostanut suuria patoja. Vaikka jokien vesimäärät ovat olleet korkeita, eivät ne sinällään ole olleet suuri uhka.

-Vuoden 1984 suurtulvien aikaan vesimäärät esimerkiksi Kyrönjoessa olivat puolitoistakertaisia tähän kevääseen verrattuna. Jos sää ei siis muutu kovin sateiseksi, on suurin tulvauhka tältä keväältä ohi, arvioi Kujanpää.

Etelä-Pohjanmaalla suurempi tulvariski kohdistuu enää Kuortaneenjärveen, jossa vesi nousi eilisen päivän aikana 16 senttiä ja myös tänään vesi oli nousussa. Jos vesi nousee vielä kolmisenkymmentä senttiä, voivat järven alimmat huvilat olla kastumisvaarassa.

Keski-Pohjanmaalla puolestaan jokien virtaamat ovat vasta nousussa. Tänään jokien virtaama on ollut noin 80 prosenttia keskimääräisestä tulvahuipusta. Tulvavastaava Tapani Ruhasen mukaan tilanne on toistaiseksi rauhallinen eikä tulvien edes odoteta nousevan niin pahoiksi kuin Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.

Keski-Pohjanmaalle tulvahuippua odotetaan tämän viikon torstaiksi tai perjantaiksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.