Mainos

Tulvat uhkaavat Kiinaa ja Vietnamia

Kiinaa uhkaa ehkä vuoden pahin tulva, varoitti China Daily -lehti tänään. Vietnamin pohjoisosissa tulvan alta on evakuoitu jo 50 000 ihmistä.

Hunanin maakunnassa Keski-Kiinassa Hunanissa sijaitseva valtava Dongtingjärvi nimittäin saattaa ylittää äyräänsä, jos kaatosateet jatkuvat. Vaarassa on yli 10 miljoonaa ihmistä ja yli 600 000 hehtaaria viljelymaata. Järven rannoille rakennetaan tulvavalleja kellon ympäri.

Noin 2800 neliökilometrin Dongtingjärvi on Kiinan toiseksi suurin järvi, ja se toimii herkästi tulvivan Jangtsejoen varaventtiilinä. Paikoin vedenpinta on jo ylittänyt tulvarajan.

Tänään Chenglingjissä vesi oli kivunnut puolitoista metriä yli 32 metrin korkeudella olevan rajan. Meteorologit lisäsivät viranomaisten huolia ilmoittamalla, että trooppinen hirmumyrsky Vongfong tuonee lisää rankkasateita Hunanin maakuntaan.

Dongting tulvi viimeksi vuonna 1998, jolloin 4 000 ihmistä sai surmansa. Kiinan tulvissa on tänä vuonna kuollut noin tuhat ihmistä, useimmat kesäkuun jälkeen.

Hanoissa evakuoitiin 50 000 ihmistä

Vietnamin pääkaupungissa Hanoissa jouduttiin tänään evakuoimaan 50 000 ihmistä Punaisenjoen tulvavesien tieltä. Yhteensä noin 14 000 taloa tyhjennettiin.

Vaikka sademäärät Hanoissa ovat olleet vuodenaikaan nähden tavanomaisia, ovat Kiinan tulvat nostaneet Punaisenjoen pintaa rajusti. Tulvat ovat myös katkoneet teitä.

Viranomaisten suurimpana ongelmana on puhtaan veden toimittaminen evakuoiduille ja hygieniasta huolehtiminen.

Paikalliset ovat jo ottaneet tilanteesta hyödyn irti ja kuljettavat ihmisiä veneillä pitkin veden valtaamia katuja maksua vastaan. Myös leivän hintaa on nostettu "tulvatasolle".

Vietnamissa tulvat ovat tähän mennessä vaatineet 29 ihmisen hengen.

Bangladeshin keskiosissa puolestaan suuret joet ovat alkaneet tulvia uudelleen uusien monsuunisateiden ryydittäminä. Noin 400 000 ihmistä on joutunut saarroksiin Manikganjin alueella.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.