Mainos

Tulvat uhkaavat Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla - vettä jo pelloilla Siikajoen rannoilla

Viime päivien rankkasateet ovat nostaneet jokien virtaamat tulvalukemiin Pohjois- ja Keski-Pohjanmaalla. Vesi on jo noussut paikoin pelloille Siikajoen rannoilla.

Suomen ympäristökeskuksen mukaan viime päivien rankat sateet ovat nostaneet jokien virtaamat tulvalukemiin Siika-, Kala- ja Pyhäjoella. Vesi on noussut paikoin pelloille Siikajoen rannoilla ainakin Mankilan alueella, jossa lähes tuhat hehtaaria peltoa on veden alla. Ennusteen mukaan veden peittämäksi saattaa jäädä lähipäivinä yli 2000 hehtaaria peltoa. Ylivieskassa tulvavesi on katkaissut paikallistien. Lapuanjoen Liinamaassa vesi saattaa lähipäivinä nousta pelloille. Toistaiseksi rakennusten vahingoista ei ole tullut tietoa.

Vedet ovat nousseet rankkojen sateiden takia myös Iijoella, Lapuanjoella ja Oulujoella. Lisäksi Oulujärven pinta on korkealla.

Siikajoen Harjunnivalla on satanut noin 120 millimetriä kymmenen viime päivän aikana, kun 30 vuorokauden sademäärä alueella tähän aikaan vuodesta on keskimäärin 100 millimetriä.

– Tuhojen suuruus riippuu tulevista sateista, sanoo johtava hydrologi Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.

Siikajoella on nyt harvinaisen paha kesätulvatilanne. Jos ennustetut sateet toteutuvat, tilanne on pahin sitten vuoden 1958 tilastojen aloittamisen. Kevättulvat ovat kuitenkin paikoin vieläkin pahempia.

– Tulvahuippua odotellaan torstaille ja perjantaille. Maaperä on tällä hetkellä niin kostea, että se ei ime vettä ollenkaan ja kaikki sadevesi valuu jokiin, sanoo rakennuttamispäällikkö Olli Utriainen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta.

Sateet jatkuvat alueella vielä tiistaina.

– Sadetta kertyy noin 10-30 millimetriä. Loppuviikolla sademäärät jäävät vähäisiksi, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Katso alueelliset sääennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.