Mainos

Tulvat uhkaavat Itämeren ympäristöä

Keski-Euroopan tuhotulvat uhkaavat nyt myös Itämeren ympäristöä. Rankkasateet ja yli äyräidensä tulvivat joet merkitsevät sitä, että entistä suurempia määriä saasteita huuhtoutuu Oder- ja Veikseljoista Puolan pohjoisrannikolta Itämereen, varoitti tanskalainen Berlingske Tidende -lehti tänään.

Merien ekologiaa Tukholman yliopistossa tutkiva professori Frederik Wulff on huolissaan. Tulvivat joet tuovat mukanaan vettä mm. viemäreistä, teollisuudesta, maataloudesta ja kaatopaikoilta, hän sanoo. Wulffin mukaan vesissä on huomattavia määriä Puolan maatalouden lannoitteita sekä teollisuuden ympäristömyrkkyjä, kemikaaleja ja öljyjä.

Eniten Wulff on huolissaan Itämereen huuhtoutuvista valtavista lannoitemääristä. Ne johtavat leväkukintoihin ja happikatoon, ja happikato puolestaan johtaa siihen, etteivät kalat pysty elämään alueella, hän huomauttaa. Kaikki puhuu sen puolesta, että tulvavesien valtaan joutuneilta maatalousalueilta tulevat ravintosuolat saavat leväkasvuston räjähtämään, Wulff sanoo.

Ruotsin viranomaisilla on tarkoitus lähettää lähipäivinä tutkimusalus eteläiselle Itämerelle ottamaan näytteitä meressä esiintyvistä ympäristömyrkyistä ja ravintosuoloista, jotta tilanteen vakavuus saadaan selville.
(STT-RB-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.