Mainos

Tulvat surmanneet Britanniassa, helteet Etelä-Euroopassa

Tulvat ovat ajaneet ihmisiä kodeistaan ja jättäneet satoja saarroksiin Pohjois- ja Keski-Englannissa. Etelä-Euroopassa helleaalto on vaatinut ainakin 40 kuolonuhria. Italian helteissä on syttynyt useita metsäpaloja.

Kolme ihmistä on kuollut ja ehkä jopa tuhansia evakuoitu kodeistaan tulvien vuoksi Britanniassa tänään ja eilen. Arviot evakuoitujen määrästä vaihtelevat muutamasta sadasta 30 000:een.

Vyöryvien vesimassojen seassa menettivät henkensä koulusta palaamassa ollut 14-vuotias poika ja autostaan väärällä hetkellä noussut eläkeläinen. Tukkeutunutta viemäriä korjaamaan mennyt mies hukkui viemärikaivoon, vaikka palokunta yritti kolme tuntia pelastaa häntä.

Etelä-Yorkshiressa ihmiset joutuivat pakenemaan kodeistaan, kun padon pelättiin murtuvan. Moottoritiet ja kadut tulvivat jokina ja satoja ihmisiä on jäänyt veden vangiksi työpaikalleen, autoihinsa tai koteihinsa. Viranomaiset arvioivat kaatosateiden aiheuttaneen miljoonien puntien vahingot.

Sää on koetellut pahimmin Pohjois- ja Keski-Englantia, joissa on nähty neljä tornadoa. Keski-Englannissa tulvavesi huuhtoi mukanaan osan sillasta, joka katkaisi mennessään pääkaasuputken ja aiheutti useita pieniä räjähdyksiä.

Meteorologit laskevat, että joissain osissa maata taivaalta saatiin muutamassa tunnissa koko kuukauden sademäärä. Tilastojen mukaan kuluva kuukausi on ollut Britannian märin kesäkuu sitten vuoden 1873, jolloin sademääristä alettiin pitää kirjaa.

Jotkin sääennusteet lupaavat sateiden lakkaavan, mutta toiset ennustavat loppuviikoksi lisää sadetta Lounais-Britanniaan.

Yli 40 kuoli helteeseen

Etelä-Euroopassa helleaalto on tappanut ainakin 40 ihmistä. Eniten kuumuudesta on kärsitty Romaniassa, jossa kuolleita on 29. Muutamia ihmisiä on kuollut myös Italiassa, Kreikassa, Kyproksella, Turkissa, Albaniassa, Bosniassa ja Kroatiassa.

Lämpötilat ovat kohonneet monissa maissa ennätyslukemiin, monin paikoin yli 40 asteeseen. Montenegrossa Kotorinlahden vesi kuumeni 31-asteiseksi ja rajut tuulet levittivät luonnossa syttyneitä tulipaloja.

Bukarestissa ambulanssit ovat jatkuvasti ajossa, kun ihmisiä pyörtyilee kaduille. Kaupungille on pystytetty ensiaputelttoja ja polisi jakaa vettä ohikulkijoille. Kreikassa ilmastoituja julkisia tiloja tarjotaan pakopaikaksi niille, joilla ei ole ilmastointia kotona.

Helteestä eniten kärsiville työntekijöille on annettu monissa maissa lomaa tai heidän työpäiväänsä on lyhennetty.

Etelä-Italiassa yli 30 tulipaloa

Italiassa on syttynyt yli 30 metsäpaloa, kun lämpötilat maan eteläosassa nousivat jopa 45 celsiusasteeseen. Suurin osa paloista roihusi Sisiliassa.

Palomiehet sammuttivat tulenlieskoja vettä pudottavien lentokoneiden avulla. Työtä haittasi kova tuuli, joka voimisti paloja.

Tulipalot ovat tuhonneet asuinrakennuksia ja peltoja. Sisiliassa lukuisat hotellit ovat joutuneet evakuoimaan vieraitaan tulipalojen vuoksi. Italiassa on ollut myös useita sähkökatkoksia.

Helleaalto on piinannut Etelä-Italiaa jo muutaman päivän ajan. Ainakin kolme vanhusta on kuollut kuumuuden takia. Italian helteiden odotetaan päättyvän huomenna.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.